Hermes Trismegistos
Inca din secolul al IV-lea i.H., grecii il desemnau pe zeul egiptean Thot cu numele atat de sugestiv si plin de semnificatii „ Hermes Trismegistos“. Epitetul Trismegistos („cel de trei ori mare") atribuit lui Hermes este de origine relativ tarzie si nu se intalneste la niciun autor anterior celui de-al doilea secol crestin. El a aparut, cel mai probabil, din formele mai vechi derivate de greci din surse egiptene originale. Numele Hermes pare sa fi fost considerat in cursul secolului al III-lea d.H. si al urmatoarelor, un pseudonim convenabil pentru a fi pus in fruntea numeroaselor scrieri sincretice in care se cauta imbinarea filozofiei neoplatonice cu iudaismul lui Philon si cu doctrina kabbalista, pentru a oferi astfel o alternativa credibila pentru crestinism.
Hermes era numit de catre egipteni Tat, Taut, Thot. Thot era sfetnicul si prietenul lui Osiris. El a imbogatit limba, a inventat literele, a instituit rituri religioase, a transmis oamenilor numeroase cunostinte filozofice, i-a initiat in astronomie, in muzica si in alte arte. Multi sunt de parere ca acest Thot sau Hermes a trait cu mult inainte de Moise. Unii au mers atat de departe, incat l-au identificat cu Adam, in timp ce aproape toti istoriografii, inconjurand de mister personajul si faptele sale, i-au atribuit puteri magice, daca nu chiar inventarea magiei.
Se spune ca ceva mai tarziu a trait un alt Thot sau Hermes. Era la fel de venerat ca primul si indeosebi acestuia ii era asociat numele Trismegistos. Dupa parerea lui Manethon, el este cel care a tradus caracterele sacre ale primului Hermes, gravate pe tablele de piatra, si le-a explicat intr-o seama de carti pastrate in templele egiptene. Acelasi autor il numeste „fiul lui Agathodaemon [Daimonul cel bun]" si adauga ca lui i se datoreaza atat restaurarea intelepciunii lasate mostenire de primul Hermes, cat si renasterea egipteana a geometriei, a aritmeticii si a artelor, dupa ce mult timp acestea fusesera pierdute sau neglijate.