Gabriel-Liviu Ispas
Este conferentiar universitar doctor, titular al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Titu Maiorescu” din Bucuresti (disciplinele Drept institutional al Uniunii Europene si Organizarea justitiei in Uniunea Europeana) si conferentiar universitar la Facultatea de Administratie si Afaceri, Sectia Administratie Publica, din cadrul Universitatii din Bucuresti (disciplina Institutii si politici ale Uniunii Europene). A detinut functia de Decan al Facultatii de Drept a Universitatii „Titu Maiorescu” din Bucuresti in perioada 2012-2020. Este avocat definitiv in Baroul Bucuresti si membru al Consiliului Directorilor din organizatia internationala European Public Law Organization.
A detinut, printre altele, importante functii in cadrul Ministerului Educatiei Nationale, printre care cea de Secretar de Stat, cu atributii de coordonare a domeniilor de afaceri europene, relatii internationale, dezvoltarea de proiecte strategice si afaceri juridice, de consilier al Ministrului, Secretar General Adjunct si Director al Directiei Generale Juridice si Control/Directiei Generale Juridice si Contencios. A fost membru al Consiliului General al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior si este membru al Comisiei permanente de experti in stiinte juridice a ARACIS si membru al CNATDCU, Panelul IV, Stiinte Sociale.
Studii: Este doctor in drept al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti din anul 2010, cu teza Dimensiunea parlamentara a unor organizatii internationale. Are studii de licenta in domeniul teologiei (Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Teologie ortodoxa, 2000) si al dreptului (Universitatea Romano Americana, Facultatea de Drept, 2001). A absolvit un master in domeniul teologiei ortodoxe in cadrul Universitatii din Bucuresti in 2001 si altul in domeniul stiintelor administrative in cadrul Universitatii „Dimitrie Cantemir” din Bucuresti in 2008.
Publicatii: Parlamentarismul in societatea internationala (Ed. Institutul European, 2011), Uniunea Europeana. Evolutie. Institutii. Mecanisme (Ed. Universul Juridic, 2012), Drept institutional al Uniunii Europene (Ed. Hamangiu, 2019), precum si numeroase articole in mai multe reviste, printre care: Parlamentul european, participant la realizarea justitiei in Uniunea Europeana, in Pandectele Romane nr. 12/2010, Interparliamentary union, Parliamentary organization with universal vocation, in Jurnalul de Studii Juridice nr. 1 2/2011, anul VI, Rolul parlamentelor nationale in constructia Uniunii Europene, in Dreptul nr. 7/2011, Parlamentul European si Congresul Statelor Unite, institutii fundamentale in dezvoltarea internationala. O analiza comparativa, in Revista de Drept Public nr. 3/2011, Libera circulatie a persoanelor in Uniunea Europeana, in Curierul judiciar nr. 9/2011, The Brexit consequences on the European single market, in Tribuna Juridica nr. 1/2020, Applying the norms of European law in Romanian law, in order to strengthen the rule of law, in European Public Law Review vol. 32, nr. 1/2020, Politici publice ale Uniunii in criza economica. Cautam consensul sau salvam economia?, in volumul colectiv Probleme si solutii legale privind criza COVID-19, Oana Dimitriu (ed.), Ed. CH Beck, 2020, Impactul COVID-19 asupra migratiei in Uniunea Europeana, in Tribuna Juridica nr. 1/2021, Drept institutional al Uniunii Europene in colaborare cu Daniela Panc (Ed. Hamangiu, 2021) si Organizarea justitiei in Uniunea Europeana, in colaborare cu Daniela Panc (Ed. Hamangiu, 2021).
A participat cu lucrari, ulterior publicate in volume dedicate acestor evenimente, la mai multe conferinte nationale si internationale, printre care amintim International Conference: Uniformization of the Law – Legal Effects and Social, Political, Administrative Implications, desfasurata la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iasi, in 2014, Law Between Modernization and Tradition. Implications for the Legal, Political, Administrative and Public Order Organization, la Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucuresti, Expenditure on cross border healthcare in International Conference on cross-border health care, in The European Union. The cultural and institutional approach on „health tourism”: a comparative overview, Roma, 2019, Black Sea, European Maritime Space and Geostrategic Implications, in La construccion juridica de un espacio maritimo comun europeo, Corunia, 2019.