Adriana Almasan
Este profesor universitar doctor habil. la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti (la disciplinele: Drept civil – Drepturi reale si Teoria obligatiilor, Dreptul concurentei, Negocierea contractelor, Dinamica obligatiilor, Mecanisme de plata si garantie, Dreptul concurentei in Uniunea Europeana, Concurenta in achizitii publice); avocat in Baroul Bucuresti; fondatorul Sesiunii de Comunicari Stiintifice a studentilor si masteranzilor Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti; director si co-fondator al Centrului de Studii in Dreptul Concurentei; membru fondator al Centrului de Studii in Drept Comparat Leontin Jean Constantinesco, al Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti; membru sau coordonator in proiecte de cercetare cu finantare publica si privata; editor, autor de sectiune, peer reviewer, membru in consilii de redactie (precum periodicul Curierul Judiciar) sau stiintifice ale unor publicatii de specialitate din tara si din strainatate (intre care colegiul stiintific al Revistei Romane de Concurenta), raportor national pentru Oxford Competition Law, publicatie online a Oxford University Press; expert al Uniunii Europene in dreptul concurentei (Programul PHARE pentru Institutul National al Magistraturii, formare continua); a desfasurat stagii ca profesor sau cercetator invitat (Universitatea Leibnitz din Hanovra si Universitatea din Florenta); este formator la Institutul National de Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor INPPA (formare initiala si formare continua), disciplina Drept civil; este membru in corpul de arbitri la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei si este formator in negocierea si incheierea contractelor.
Printre publicatiile sale, ca autor sau coautor, amintim: Obligatiile plurale in dreptul civil si comercial (2007), Drept civil. Curs selectiv de licenta. Teste grila. (2009); volumul colectiv Noul Cod civil. Comentariu pe articole (ed. I 2012, ed. a II-a 2014, ed. a III-a 2021); Negocierea si incheierea contractelor (2013); editor-coordonator si contribuitor la volumul colectiv In honorem Corneliu Birsan (2013); Indrumar legislativ de drept civil pentru studentii in anul II de studii. Drepturi reale si obligatii (2015); volumul colectiv Europenizarea. Studii de guvernare si securitate (2015); volumul colectiv Disgorgement of Profits (2015); The Consistent Application of EU Competition Law: Substance and Procedural Challenges, co-editor impreuna cu Peter Whelan, (2017); Drept civil. Dinamica obligatiilor (2018); Dreptul concurentei (2018); editor-coordonator (impreuna cu Ioana Varsta si Cristina Zamsa) si contribuitor la volumul colectiv In honorem Flavius Antoniu Baias – Aparenta in drept (tomurile I-III, 2021); Dreptul concurentei. Editia a 2-a (2021). De asemenea, autor a zeci de articole publicate in reviste de specialitate, in domeniul dreptului civil, negocierii contractelor si dreptului concurentei.
A absolvit studiile doctorale cu distinctia Magna cum laude, pentru lucrarea Obligatiile plurale in dreptul civil si comercial, sub coordonarea stiintifica a acad. prof. univ. dr. Corneliu Birsan, precum si studiile post-doctorale, cu proiectul de cercetare Negocierea si incheierea contractelor, in cadrul programului „Parteneriatul universitar in cercetare – un pas inainte spre o scoala postdoctorala a viitorului”.