Carti in categoria Gastronomie
Tip afisare:
Intreaga Romanie e inca o tara ne-descoperita (nu numai gastronomic), iar bucataria romaneasca a ramas, datorita nepasarii si a ignorantei vechi de doua sute de ani, extrem de regionalizata, insulara, aproape inaccesibila. Foarte putini mai stiu sa gateasca romaneste, iar si mai putini o fac. (...) Traim in era turismului gastronomic (...), iar bucataria romaneasca este cel putin la fel de originala, de savuroasa si de spectaculoasa ca si orice alta mare bucatarie a lumii... M-au tentat sa-mi po...
Editura
PAIDEIA (FD)
Puternic inradacinat in sufletele romanilor, Crestinismul constituie o parte esentiala din cultura acestora, dezvoltand forme extrem de interesante de sincretism. Spre deosebire de Crestinismul occidental, care s-a opus cu fermitate impotriva traditiilor precrestine, „pagane”, Biserica Ortodoxa a fost mai degraba ingaduitoare cu acestea si – la randul ei – cultura traditionala, folclorica si rurala s-a folosit de sfinti chiar si in cea mai „pagana” forma, drep...
Editura
PAIDEIA
Toate bunatatile strabunicii zac in caiete prafuite de retete, abandonate. Ca sa nu mai spun, cu jale mare, ca marea bucatarie taraneasca din Romania e inca nedescoperita! In aproape doua sute de ani de existenta moderna, s-au reusit (cu eforturi si sacrificii incredibil de inutile uneori) toate importurile culinare posibile, dar nimeni n-a incercat sa afle ce era mai la indemana: cat de bine, de spectaculos si de divers mancam noi, romanii, de doua milenii. De fapt, intreaga Romanie e inca o ta...
Editura
PAIDEIA
Toate bunatatile strabunicii zac in caiete prafuite de retete, abandonate. Ca sa nu mai spun, cu jale mare, ca marea bucatarie taraneasca din Romania e inca nedescoperita! In aproape doua sute de ani de existenta moderna, s-au reusit (cu eforturi si sacrificii incredibil de inutile uneori) toate importurile culinare posibile, dar nimeni n-a incercat sa afle ce era mai la indemana: cat de bine, de spectaculos si de divers mancam noi, romanii, de doua milenii. De fapt, intreaga Romanie e inca o ta...
Editura
PAIDEIA
Retetele inedite ale bucatariei medievale pot constitui pretexte pentru adevarate incursiuni in timp, oferindu-ne posibilitatea de a descoperi placerile meselor de demult, de a ne bucura de aromele bucatelor si licorilor de pe vremuri.
„Carte intru care sa scriu mancarurile de vitel, ramator, oao, legumi, erburi si alte mancari de sec si de dulce si invataturi de a face vinuri.” Manuscris brancovenesc de la sfarsitul veacului al XVII-lea
Anul aparitiei: 2014Numar pagini: 178Forma...
Editura
PAIDEIA
Toate bunatatile strabunicii zac in caiete prafuite de retete, abandonate. Ca sa nu mai spun, cu jale mare, ca marea bucatarie taraneasca din Romania e inca nedescoperita! In aproape doua sute de ani de existenta moderna, s-au reusit (cu eforturi si sacrificii incredibil de inutile uneori) toate importurile culinare posibile, dar nimeni n-a incercat sa afle ce era mai la indemana: cat de bine, de spectaculos si de divers mancam noi, romanii, de doua milenii. De fapt, intreaga Romanie e inca o ta...
Editura
PAIDEIA
In paginile aceastei carti veti regasi, pe langa citate despre mancaruri si obiceiuri romanesti ale unor cunoscuti antropologi ,sociologi romani, mancaruri alese cu grija si cu exces spre bizarerii de catre Radu Anton Roman.Am ales mancaruri pe care le gasim in intreaga Peninsula balcanica, bineintelescu accentele lor romanesti.Frontiera intre bucatele popoarelor invecinate si cele romanestieste de multe ori greu de deslusit pentru ca, asa cum este firesc, ele s-au atras,s-au influentat, s-a tra...
Editura
PAIDEIA
Toata bogatia efervescenta a primaverii si a verii o gasiti in bucatele cu sarg alese de Radu Anton Roman
Mancaruri alese, descrise cu rafinament, care ne fac postul mai usor, o cultura a verdeturilor din toate colturile Romaniei, de la casele mai sarace, la stanile Marginimii Sibiului, la casele invelite cu stuf din Delta. Toata bogatia efervescenta a primaverii si a verii o gasiti in bucatele cu sarg alese de Radu Anton Roman. Nu ai auzit de „papusi de dragavei”, de „topasa&...
Editura
PAIDEIA
Radu Anton Roman a fost inzestrat cu toate darurile creatorului baroc si ale consumatorului expert, el face parte din categoria acelora pentru care partea cea mai importanta a unei bucurii este comentariul. „A gati e a scrie. Nmici o senzatie nu e deplina, daca nu devine cuvant. Voluptatea de a povesti o mancare si de a construi, in jurul paharului, zglobii piruete lirice justifica si amplifica placerile casei. Neobisnuita este investitia de efort, de salahorie, la care consimte R.A.R. pen...
Editura
PAIDEIA (FD)
Pe data de 24 februarie, in aceeasi zi in care crestinii ortodocsi sarbatoresc Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, se sarbatoreste si Dragobetele , simbolul iubirii, dar si al tineretii si revigorarii naturii. In satele din Romania, de Dragobete se obisnuia ca fetele si baietii sa se imbrace in haine de sarbatoare si sa porneasca in grupuri catre lunci si paduri, in cautarea primelor flori de primavara. In aceasta zi, fetele culeg ghiocei , viorele si tamaioase pe care le pun apoi la ico...
Editura
PAIDEIA
Toate bunatatile strabunicii zac in caiete prafuite de retete, abandonate.
Ca sa nu mai spun, cu jale mare, ca marea bucatarie taraneasca din Romania e inca nedescoperita! In aproape doua sute de ani de existenta moderna, s-au reusit (cu eforturi si sacrificii incredibil de inutile uneori) toate importurile culinare posibile, dar nimeni n-a incercat sa afle ce era mai la indemana: cat de bine, de spectaculos si de divers mancam noi, romanii, de doua milenii.
De fapt, intreaga Romanie e i...
Editura
PAIDEIA
Toate bunatatile strabunicii zac in caiete prafuite de retete, abandonate. Ca sa nu mai spun, cu jale mare, ca marea bucatarie taraneasca din Romania e inca nedescoperita! In aproape doua sute de ani de existenta moderna, s-au reusit (cu eforturi si sacrificii incredibil de inutile uneori) toate importurile culinare posibile, dar nimeni n-a incercat sa afle ce era mai la indemana: cat de bine, de spectaculos si de divers mancam noi, romanii, de doua milenii. De fapt, intreaga Romanie e inca o ta...
Editura
PAIDEIA
Toate bunatatile strabunicii zac in caiete prafuite de retete, abandonate. Ca sa nu mai spun, cu jale mare, ca marea bucatarie taraneasca din Romania e inca nedescoperita! In aproape doua sute de ani de existenta moderna, s-au reusit (cu eforturi si sacrificii incredibil de inutile uneori) toate importurile culinare posibile, dar nimeni n-a incercat sa afle ce era mai la indemana: cat de bine, de spectaculos si de divers mancam noi, romanii, de doua milenii. De fapt, intreaga Romanie e inca o ta...
Editura
PAIDEIA
Volumul este redactat in Editie Jubiliara si contine admirabile reproduceri dupa picturi originale. Gabriel Liiceanu, experimentand febril intre exotic si patriarhal, amestec periculos si suculent de senzatii fruste si surprize inclasabile, Bejing, Paris si Caracal conciliate spectaculos, cu panasul de rigoare. Mihai Oroveanu, elaborat, dictatorial si gingas, atent la ornamentica. La semitonuri si sub-gusturi, fara sa neglijeze, la momentul oportun, percutia proteinei radicale. Mircea Dinescu, i...
Editura
PAIDEIA (FD)
Pestele. Legat cu precadere de interdictiile alimentare, fiind singurul aliment de origine animala tolerat in hrana de post in anumite zile (deci aliment ritual prin excelenta), pestele cumuleaza stravechi simboluri ce isi au izvorul in mitologia popoarelor.
Pestele este in mitologia romaneasca element cosmogonic fundamental. „In mare este un peste, pe pestele cela stau patru stalpi si pe stalpi pamant; cand pestele clatina din coada, atunci si pamantul se cutremura... Cei patru stalpi su...
Editura
PAIDEIA (FD)
Intreaga Romanie e inca o tara nedescoperita, iar bucataria romaneasca a ramas, din cauza nepasarii si a ignorantei, extrem de regionalizata, insulara, aproape inaccesibila. Foarte putini mai stiu sa gateasca romaneste, iar si mai putini o fac. (...) M-au tentat sa-mi povestesc pasul si carciumarii (...) Si mi-am mai zis ca si celorlalti – „arheologilor“, bucurosi de experiente senzoriale stranii, dar si tuturor celor ce sunt (si mananca) pe Dunare si prin Carpati – le-ar...
Editura
PAIDEIA (FD)
Intreaga Romanie e inca o tara nedescoperita, iar bucataria romaneasca a ramas, din cauza nepasarii si a ignorantei, extrem de regionalizata, insulara, aproape inaccesibila. Foarte putini mai stiu sa gateasca romaneste, iar si mai putini o fac. (...) M-au tentat sa-mi povestesc pasul si carciumarii (...) Si mi-am mai zis ca si celorlalti – „arheologilor“, bucurosi de experiente senzoriale stranii, dar si tuturor celor ce sunt (si mananca) pe Dunare si prin Carpati – le-ar...
Editura
PAIDEIA (FD)
Radu Anton Roman a fost inzestrat cu toate darurile creatorului baroc si ale consumatorului expert, el face parte din categoria acelora pentru care partea cea mai importanta a unei bucurii este comentariul. „A gati e a scrie. Nmici o senzatie nu e deplina, daca nu devine cuvant. Voluptatea de a povesti o mancare si de a construi, in jurul paharului, zglobii piruete lirice justifica si amplifica placerile casei. Neobisnuita este investitia de efort, de salahorie, la care consimte R.A.R. pen...
Editura
PAIDEIA (FD)
Radu Anton Roman a fost inzestrat cu toate darurile creatorului baroc si ale consumatorului expert, el face parte din categoria acelora pentru care partea cea mai importanta a unei bucurii este comentariul. „A gati e a scrie. Nmici o senzatie nu e deplina, daca nu devine cuvant. Voluptatea de a povesti o mancare si de a construi, in jurul paharului, zglobii piruete lirice justifica si amplifica placerile casei. Neobisnuita este investitia de efort, de salahorie, la care consimte R.A.R. pen...
Editura
PAIDEIA (FD)
Toate bunatatile strabunicii zac in caiete prafuite de retete, abandonate. Ca sa nu mai spun, cu jale mare, ca marea bucatarie taraneasca din Romania e inca nedescoperita! In aproape doua sute de ani de existenta moderna, s-au reusit (cu eforturi si sacrificii incredibil de inutile uneori) toate importurile culinare posibile, dar nimeni n-a incercat sa afle ce era mai la indemana: cat de bine, de spectaculos si de divers mancam noi, romanii, de doua milenii. De fapt, intreaga Romanie e inca o ta...
Editura