Descriere - William Shakespeare - Romeo si Julieta - Editia 2017
[AUTORI_CLASICI]
O poveste nemuritoare in literatura mondiala sunt cateva mari opere care, prin valoarea lor artistica, apartin patrimoniului cultural al tuturor natiunilor. O asemenea capodopera este tragedia Romeo si Julieta de William Shakespeare. William Shakespeare s-a nascut in aprilie 1564, in targusorul Stratford-on-Avon, din comitatul Warwick, provincie din centrul Angliei.
Era fiul mai varstnic al unui mic meserias si agricultor, descendent dintr-o familie de harnici fermieri, oameni intreprinzatori, care pentru firea lor darza au avut multe de indurat din partea mosierului si a judecatorului local. A invatat la scoala targului ("putina latineasca si mai putina greaca"), destul ca sa-i dezvolte gustul de citit si o apriga sete de cunoastere a lumii larg deschise dinaintea ochilor oricarui tanar englez in epoca furtunoasa a Renasterii.
Era vremea in care zorile capitalismului deschideau vaste perspective vlastarelor tinerei burghezii, mai ales pe mare si in tarile indepartate, dar in orasele comerciale noi din Anglia. In acelasi timp la Londra, unde modul de viata feudal isi pierdea vertiginos baza materiala, sfemicii burghezi ai reginei Elizabeth (cointeresata in majoritatea afacerilor noilor companii de comert si de industrie manufacturiera) contribuiau la dezvoltarea unui regim politico-social care a facut din Anglia o tara "clasica" a capitalismului.
Nevoit sa plece din Stratford, din pricina persecutiilor mosierului vecin care i-a adus familia la sapa de lemn, William (desi proaspat casatorit cu fiica unui fermier megies) isi indreapta grabnic nadejdile spre furnicarul capitalei. Ajuns la Londra, a trebuit sa "inceapa de jos", ca orice flacau de la tara venit sa-si faca singur un rost intr-o lume necunoscuta. Despre inceputurile acestea londoneze, izvoarele biografilor sunt foarte vagi.
A fost ucenic la o tipografie, copist la un birou de pe langa tribunal, a tinut caii gentlemenilor care veneau la teatrul unde juca trupa celebrului Burbage, a facut si figuratie la numita trupa cand era nevoie. Apoi si-a incercat el insusi, cu succes, pana, la inceput ca simplu copist si "stilizator" de piese mai vechi, - in sfarsit, ca autor dramatic si poet dupa moda timpului. Aceasta moda prefera in teatru tragediile sangeroase ale lui - Marlowe si poemele supraincarcate de inflorituri, in stilul romanului Euphues sau anatomia duhului de poetul curtean John Lyly (de unde si numele de "stil euphuistic").
Shakespeare le-a platit si el tribut in anii debutului, iar poemele precum si cele mai valoroase opere dramatice ale sale din acea perioada (tragedia istorica Richard III si opera de fata, Romeo Julieta) se resimt de aceasta maniera. Si-a luat insa repede zborul, cu aripile-i proprii, tot mai putemice, pe masura uriasului sau talent, in scurt timp reusind sa exprime ca nimeni altul gandurile si simtirile cele mai avantate ale epocii si poporului sau, cu mijloace artistice noi.