Descriere - Vremea incercuirii
Nicolae Stroescu ar fi putut avea o traiectorie academica stralucita si lipsita de griji, daca asupra tarii nu s-ar fi abatut comunismul care i-a schimbat intreg cursul vietii. Legatura sa cu satul parintesc idilic Alunu constituie izvorul dragostei sale perene pentru traditia rurala. De aici provenea si atasamentul politic firesc fata de PNT-ul lui Iuliu Maniu si Ion Mihalache.
Nicolae Stroescu incepuse deja organizarea unei retele clandestine in satul natal, cand, intr-o noapte de noiembrie 1951, Securitatea a descins in strada Carol Davilla 68, in camera sa de student, spre a-l aresta pentru apartenenta la acea organizatie de rezistenta nationala. Spre norocul sau, Nicolae Stroescu nu se afla acolo si a fost avertizat de prieteni sa nu revina la casa supravegheata. Din acel moment, a inceput lunga existenta clandestina a lui Nicolae Stroescu.
A stat ascuns timp de 12 ani in casa viitoarei sale sotii, Ingeborg, de origine germana, perioada in care iesea rareori din ascunzatoare. In 1964, cand a fost emis decretul de eliberare a detinutilor politici, Nicolae Stroescu s-a prezentat la Procuratura Generala Militara si s-a predat autoritatilor. A fost inchis si anchetat la inchisoarea Malmaison, dar a fost eliberat, datorita inchiderii dosarului sau ca urmare a decretului. In septembrie 1969, a emigrat in Republica Federala Germania si s-a stabilit la München, fiind casatorit cu Ingeborg, care plecase in RFG din 1963.