Descriere - Vorba aceea, spiritul primordial in actualitate
O analiza psihologica din perspectiva sinergetica a arhetipurilor milenare romanesti
Domnul dr. Murariu Danut ne daruieste o opera izvorata din inima lui, o nestemata destinata psihologiei arhetipale a traditiei milenare romanesti. Cu pasiune si cutezanta creatoare, intr-un mod unic in istoria psihologiei romanesti, intreprinde o acurata si profunda analiza psihologica a datinilor stramosesti, din perspectiva psihologiei sinergetice, acum la ceas aniversar de centenar.
Autorul a vrut sa faca prezenta lumea stramosilor nostri, sa readuca arhaicul in actualitate asa cum a fost altadata. El este un stralucit sustinator al principiilor psihologiei sinergetice.
De aceea, cea mai mare parte a analizelor sale sunt fundamentate pe principiile psihosinergeticii, care cer ca toate componentele psihice sa lucreze "impreuna si deodata si unele prin altele, nu unele dupa altele.” Si astfel, prin sinergizare, intregul devine mai mult decat suma partilor.
Si in planul traditiilor milenare totul este interconectat si tot ce emitem (ganduri, emotii, dorinte), tot ceea ce infaptuim (actiuni, fapte, obiceiuri) ca si tot ce rostim (concepte, teze, teorii) se vor sinergiza si se vor intoarce asupra noastra.
Dupa cum bine observa autorul, accesul catre folclorul nostru nu se face doar prin cognitie, ci se face prin empatie, se face intrand in rezonanta cu sufletul colectiv, cu lumea care a fost si care inca traieste in noi.
Cunoasterea arhetipurilor romanesti devine posibila prin conlucrarea sinergetica a mai multor forme de constienta: constienta primordiala (cel mai adanc strat al spiritului uman), constienta cosmica, transconstienta, constienta de sine, constienta inimii etc.
Autorul realizeaza o analiza riguroasa a 14 tipologii arhetipale dintre care cele mai relevante sunt: tipologia geniului, tipologia sfantului, tipologia Mioritei, tipologia irationalului, tipologia lui Iuda, tipologia invidiosului etc.
Aceasta carte are un rol educational important si urmareste sa redea, mai ales tinerilor, valorile traditionale milenare, dar si identitatea nationala.