Descriere - Vincent nemuritorul
Alex. Stefanescu, Romania literara: "Cel mai bun roman stiintifico-fantastic publicat dupa 1989 de un autor roman este, n-am nici o indoiala, Vincent nemuritorul de Bogdan Suceava (aparut la sfarsitul anului 2008 la Editura Curtea Veche din Bucuresti). Subiectul, inspirat de evolutia spectaculoasa a tehnicii informatice, intra in rezonanta cu temeri si aspiratii secrete ale fiintei omenesti. Daca ar avea parte de o sustinere entuziasta (si nu doar de o recunoastere apatica a valorii sale, de genul celei care i s-a aratat pana acum), cartea ar putea deveni un best-seller international. Un SF cu un subiect vag asemanator, desi rudimentar, Capul profesorului Dowell de Aleksandr Beleaev, publicat in 1925 sub forma de povestire si reluat, in 1937, sub forma de roman, a rascolit sufletele si a aprins imaginatia a milioane de cititori de pe intreaga planeta.”
Paul Cernat, Observator cultural: "Cei care vor citi Vincent... ca pe un roman sci-fi vor fi partial dezamagiti. Partial dezamagiti vor fi si cei care asteapta o poveste cu oameni <de carne si singe>, cu dezvoltari tacticoase. Nu si cititorii fara prejudecati de gen sau incadrare, avizi de fabulatii incitante. Probabil, criticii mai putin atenti vor vedea in acest roman o carte de idei, care pune probleme grave (implicatiile nemuririi cibernetice), o poveste care te implica, dar in care hardul conceptual pare hipertrofiat in raport cu celelalte componente: un creier urias pe un trup fragil, esentializat. Asa sa fie oare? […] Bogdan Suceava - unul dintre cei mai inteligenti, mai ambitiosi si mai imaginativi scriitori ai generatiei sale - si-a reglat perfect instrumentele. Vincent nemuritorul ni-l arata <gata> pentru marea decolare literara.”
Andrei Simut: Cuvantul: "Bogdan Suceava este printre cei mai versatili prozatori din literatura actuala, un scriitor capabil sa surprinda cititorul cu fiecare aparitie editoriala, evitand mereu calea facila si cantonarea intr-o formula confortabila. Nucleul generator al scrisului sau par a fi intrebarile fundamentale, care necesita rezolvari complicate, rezolvari conduse firesc si cu precizia cu care se efectueaza o problema de matematica, dupa vorbele lui Poe. […] Vincent nemuritorul poate cel mai american dintre romanele lui Suceava, continua filonul apocaliptic al prozei sale, dar intr-un registru foarte diferit de Venea din timpul diez, dar si de romanul apocaliptic postdecembrist, aruncand o noua lumina asupra unei teme intens vehiculate. Romanul se construieste pe o metafora a existentei omului contemporan, amenintat si zilnic absorbit de virtual, avand calitatea marilor carti, aceea de a te face sa regandesti realul dupa ce lectura s-a incheiat.”
Cristina Balinte, Cultura: "Un roman despre viata, boala, moarte, indoieli si frustrari nu trebuie neaparat sa se incheie tragic, pentru ca aceasta cam e regula jocului. Evident ca nici comicul nu ar vrea prea multe de cautat prin cadru. Mai ramane in tolba de optiuni varianta sperantei pe care Bogdan Suceava o foloseste echilibrat si reusit la dizolvarea incrancenarii in seninatate. Vincent nemuritorul este genul de carte care te pune pe ganduri, te face sa reactionezi la idee, te infricoseaza, dar si iti fura cateva zambete. Un roman cu tehnologii, in care nu domina ambatul tehnologic, ci jubileaza povestea.”
Bianca Burta-Cernat, Bucurestiul cultural, supliment al revistei 22: "Partea spectaculoasa a acestui scenariu incepe in momentul in care, cel putin asa mi se pare, actiunea SF lasa locul unei actiuni fantastice. Daca actiunea SF sta sub semnul explicabilului, prin imaginarea unor procese sau mecanisme cu aparenta coerentei logice, actiunea fantastica evadeaza tocmai din chingile explicabilului, debuseaza intentionat, provocator, in mister si inefabil. Cum functioneaza modulele SAW intelegem. Dar cum se face ca aceleasi module SAW scapa la un moment dat capacitatii umane de control si intelegere ramane pana la sfarsit un fapt de neexplicat. Fara stiinta/intentia cercetatorilor, pe modul n-a fost transferat, se va dovedi mai tarziu, doar intelectul pur: in chip misterios, au trecut pe suport electronic, cu mult exacerbate, si afectele... Frustrarile, gelozia, plictiseala, ura, iubirea s.c.l. ii imping pe presupusii nemuritori (destrupati, eterici) la sinucidere, crime, jafuri, toate electronice. Ei percep existenta pe modul ca infernala si se razbuna pe cei din lumea reala revelandu-le infernul... Intram astfel pe poarta unui roman metafizic de buna calitate.”
Mircea Pricajan, Familia: "Pare ca Bogdan Suceava si-a facut inca de la prima carte un plan secret de-a ne surprinde mereu. Si mai pare ca de atunci incoace isi urmareste scopul cu fiecare ocazie. Si stradania lui are efectul scontat. Dupa Miruna, o poveste, aparuta in 2007 la Curtea Veche, autorul revine un an mai tarziu la aceeasi editura cu un roman in care pare ca si-a propus sa faca exact pe dos de cum a facut in Miruna. Daca acolo farmecul era dat in principal de rotunjimile povestii, de cuvintele alese pe spranceana pentru a reda o lume feerica, in Vincent nemuritorul a renuntat complet la descrieri, la artificii prozastice clasice, prezentandu-ne un text denudat de tot ceea ce ne-ar fi putut distrage atentia de la subiect. Iar subiectul exact asta cerea."
http://capricornk13.wordpress.com/: "Ce m-a atras pe mine in mod deosebit este tocmai asta, ca Bogdan Suceava nu vine cu verdicte, cu solutii, nu detine raspunsul, nu e arogant. Cartea e scurta, concisa, fara <burti> cu filozofie de coltu‘ strazii tip Houellebecq. Mi-a adus aminte mai degraba de Never Let Me Go a lui Ishiguro, minus partile sentimentale ale englezului. Am ramas cu un gust tare bun si cu aceeasi dorinta de a continua."
Horia Garbea, Luceafarul: "Vincent nemuritorul, de Bogdan Suceava, a aparut spre finele anului 2008, dar este o aparitie de top a acelui an. Este un roman cuceritor, incitant de la prima pagina, imposibil de abandonat pina la final. Aparent SF, el are acea profunzime a autorului care utilizeaza fictiunea stiintifica, anticipatia, pentru a vorbi despre teme generale. [...] Vincent nemuritorul este un roman de o factura speciala, este unul de succes si, in acelasi timp, un prilej de reflectie. Fara arta prozatorului, totul ar fi banal, fara fantezia lui implantata intr-un mediu recongnoscibil (anul 2036 nu e departe), povestea nu ar functiona asa: ca o eventualitate oricind posibila."
Nr. de pagini: 192
Anul aparitiei: 2008
Format: 13 × 20 cm