Descriere - Vin. Sarbatorile. Concurs National 2011-2012
Volumul de fata vine sa incununeze si sa aprecieze munca tuturor cadrelor didactice care au coordonat lucrarile elevilor la Concursul National "Vin sarbatorile!”, editia a II-a, 2011.
Nu exista un mod mai bun si demn de a aprecia si valorifica munca unor cadre didactice, decat tiparirea ei pe filele unei carti. Intr-o societate aflata in deriva, in care munca celor de la catedra nu mai este apreciata la adevarata valoare , multumirile acestea de ordin sufletesc pot constitui un imbold proaspat, o mica motivatie pentru continuarea trudei zilnice de la clasa.
Concursul National "Vin sarbatorile!” se afla la a II-a editie, si la fel ca si in anul scolar precedent, s-a bucurat de o participare numeroasa din peste 20 de judete.
Acest proiect are in vedere valorificarea potentialului artistic si creativ al elevilor si mentinerea interesului pentru pastrarea traditiilor specifice sarbatorilor de iarna.
Sosirea Iernii aduce cu ea multa magie: Sarbatoarea Bucuriei, a Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos, fulgi mari si stralucitori de nea, troiene de zapada pufoasa si imaculata, clinchet de clopotei, colinde si un Mos batran, batran, atat de drag micutilor nostri.
Datinile sarbatorilor de iarna se pastreza cel mai bine la sate. Ca in toate localitatile din tara noastra, in Comuna Pincesti sarbatorirea Noului An si Ajunul acestuia se desfasoara cu mare fast si participa la aceasta toti cetatenii comunei. Cu atat mai mult, de Craciun si Anul Nou majoritatea tinerilor plecati in strainatate fac tot posibilul ca in aceste zile sfinte sa fie alaturi de parintii, rudele si prietenii lor de acasa.
Dimineata, in Ajunul Anului Nou, la ora 5 dimineata, oamenii satului, batrani, tineri si copii se aduna in fata primariei comunei, alaturi de primar si celelalte autoritati locale, in scopul sarbatoririi evenimentului. Centrul satului este impodobit cu instalatii colorate si brazi frumos decorati.
Dintre cei mai tineri feciori ai satului, copiii de la clasele primare si din invatamantul gimnazial sunt selectati dinainte pentru a sustine urarile pentru un an nou mai bun, prin recitarea Plugusorului. Textul acestuia este de multe ori adaptat la realitatile locale, fapt ce duce la receptarea lui din partea audientei cu o mare placere si bucurie.
In continuare, au loc majoritatea obiceiurilor si traditiilor sustinute in aceste imprejurari in toata Moldova, printre care amintim jocul ursilor sau cel al cailor. Dar cel mai impresionant este jocul caprelor (2, sau chiar 4), cu famfara completa angajata in prealabil, care este diferit din mai multe puncte de vedere fata de celelalte imprejurimi. Dupa toate acestea primarul tine un discurs prin care ii evidentiaza pe gospodarii satului si realizarile lor din anul care tocmai se sfarseste si le ureaza tuturor traditionalul "La Multi Ani!”.
Mai este de amintit ca incepand cu 1 Decembrie, la noi in sat, majoritatea copiilor merg seara, pe la orele 6 spre 8, pe varfurile dealurilor si recita Plugusorul, aprinzand focuri mari, ceea ce intotdeauna ne aminteste tuturor de focurile aprinse in vremea lui Stefan.
Maiestria iernii constituie un bogat izvor de inspiratie pentru micile noastre talente, copiii, si pentru creatiile lor in care pot imprima cate un strop din magia primului fulg de nea.
Autor(i): Budau Iulia, Moisa Adriana-Claudia
An aparitie: 2012
Pagini: 166
Cartea "Vin. Sarbatorile. Concurs National 2011-2012 ". face parte din
categoria carti >>
- - a catalogului LibrariaRomana.ro.
Cartea este scrisa de catre Iulia, Budau si a fost publicata la Editura ROVIMED
Pentru orice solicitare apelati
departamentul Suport Clienti LibrariaRomana.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaRomana.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor acestuia, fara a ne informa in prealabil.