Descriere - Viitorul razboiului
Un istoric militar, profesor si consultant politic, castigator a numeroase premii, ne ofera istoria completa a razboiului, sub toate formele si cu toate implicatiile sale, aratand ce a impulsionat si continua sa impulsioneze aceasta forma umana unica de violenta politica.
Intrebarile despre viitorul razboiului sunt o prezenta obisnuita a dezbaterii politice, a analizei strategice si a fictiunii populare. Unde ar trebui sa cautam noi pericole? Ce planuri viclene poate avea un agresor? Care sunt cele mai bune forme de aparare? Cum ar putea fi pastrata pacea sau rezolvat conflictul?
De la haosul francez de la Sedan, din 1870, la insurgentele contemporane din Irak si Afghanistan, Lawrence Freedman, un ganditor militar recunoscut la nivel mondial, ne dezvaluie cum cea mai mare parte a ideilor futurologilor militari de azi sunt gresite. Dar acestea isi pastreaza, totusi, influenta.
Freedman ne demonstreaza ca aceia care si-au imaginat viitorul razboiului au avut adesea o imagine idealizata despre acesta ca fiind restrans intre anumite granite, cu caracter scurt si decisiv, si au trecut constant cu vederea peste posibilitatea existentei unor razboaie lungi – de aici persistenta incapatanata a ideii unei lovituri decisive, fie printr-o ofensiva terestra indrazneata, printr-o lovitura nucleara preventiva sau printr-un atac cibernetic. Tot el observa si lipsa de atentie fata de razboaiele civile, pana ce Occidentul a inceput sa intervina in acestea in timpul anilor 1990, si cum granitele dintre pace si razboi, dintre militar, civil si criminal devin din ce in ce mai neclare.
LAWRENCE FREEDMAN este profesor la King's College, in Londra, din 1982. Ales membru al Academiei Britanice in 1995 si innobilat in 1996, a fost numit istoric oficial al campaniei din Insulele Falkland in 1997. Din 2009, este raportor oficial al Marii Britanii pentru Razboiul din Irak.
Lawrence Freedman a scris numeroase lucrari despre strategia nucleara si Razboiul Rece si este un cunoscut comentator al problemelor contemporane de securitate. Cartea lui, A Choice of Enemies: America Confronts the Middle East, a cucerit, in 2009, Premiul Lionel Gelber si medalia Ducelui de Westminster pentru literatura militara.
Data aparitiei: 2019
Tip coperta: Brosata, cu clapete
Format:137x200
Nr. pagini: 400