Descriere - Vietile celor 12 Cezari
Suetonius a avut o activitate vasta si diversificata , contribuind in domenii precum istoria, gramatica si stiintele naturale, unele dintre lucrarile sale fiin scrise in limba greaca. Dintre operele sale, doar doua au supravietuit pana astazi: "Vietile Caesarilor” si "Despre gramatici si retori”. Lucrarea care l-a consacrat printre marii istorici romani este "Vietile Caesarilor”, care include 12 biografii ale imparatilor romani, incepand cu dictatorul Caesar si continuand cu imparatii de la Augustus pana la Domitianus.
Suetonius nu se concentreaza pe un scop educativ in mod special, fiind preocupat in primul rand de prezentarea veridica a faptelor, cu toate detaliile despre viata imparatilor pe care ii descrie. In centrul lucrarii sale se afla figura imparatului, pe care o analizeaza minutios pentru a ne-o prezenta cat mai fidel. Unul dintre meritele sale principale in comparatie cu alti istorici antici este fidelitatea fata de sursele utilizate. Suetonius citeaza materialul asa cum l-a gasit. fara a distorsiona sursele de baza, Bibliotecile Romei i-au furnizat lui Suetonius materialul necesar pentru opera sa. In plus, a utilizat documente pentru stabilirea genealogiei imparatilor, colectii de semne si prevestiri, pamflete, zvonuri, anecdote, vorbe de spirit, chiar si inscriptii de pe ziduri sau statui.
Cand sursele erau multiple sau contradictorii, Suetonius le analiza cu atentie, incercand sa identifice solutia cea mai probabila, sustinuta de cele mai multe dovezi. Publicarea operei "Vietile Caesarilor” pana in anul 122 sau chiar in acel an, marcheaza apogeul carierei si gloriei lui Suetonius.