Descriere - Viata si opera mea (Autobiografia Henry Ford)
E momentul ca impreuna cu antreprenorii, strategii, educatorii, creatorii de opinie, filosofii, legislatorii si managerii zilelor noastre, sa aruncam toti un ochi proaspat peste multe dintre ideile intelepte transpuse in principiile, inventiile si experienta lui Ford!
"Excelenta consta in constientizarea realitatilor din momentul respectiv.” – Henry Ford
Desi titlul sugereaza ca este autobiografia lui Henry Ford, cartea Viata si opera mea este de fapt un adevarat manual de filosofie aplicata in afaceri, in educatie si in sfera dezvoltarii sociale, semnat de acest exceptional industrias si vizionar al lumii. Volumul este, in egala masura, si cronica succesului de care s-a bucurat una dintre cele mai mari afaceri americane. Numele Ford ramane in istorie strans legat de industrializarea secolului XX, de influenta majora pe care a avut-o in ridicarea economiei si dezvoltarea societatii americane, de inovatii ca introducerea liniei de asamblare intr-o fabrica, reducerea orelor de munca la doar 8 ore pe zi si a saptamanii de lucru la doar 5 zile, conferirea salariului minim pe economie, dar si de conceptul de afacere construita in baza unui profund respect pentru fiinta umana si pentru marile principii ale naturii.
Cu fiecare pagina din Viata si opera mea – Henry Ford traiesti lectiile de viata si de afaceri prin care a trecut acest pragmatic vizionar, intelegi cum arata clipele de epifanie ale unui inventator, afli cum a luat Ford decizii importante in momente cruciale si ce principii strategice l-au ajutat sa ridice industria americana o data cu propria lui companie.
"Daca succesul inseamna pietrificare, atunci nu trebuie decat sa dam satisfactie partii lenese a mintii; dar daca succesul inseamna crestere, atunci trebuie sa ne trezim nou-nouti in fiecare dimineata si sa ramanem treji pe tot parcursul zilei. […] excelenta consta in constientizarea realitatilor momentului respectiv, nu in replicarea supusa a zilelor de odinioara. Viata, cum o vad eu, nu e un loc, ci o calatorie. Nici macar omul care se simte cel mai ?asezat? nu e asezat. Probabil s-a culcat pe o ureche. Totul e un flux, un curent, si asa a fost menit sa fie. Viata curge. Poate locuim la acelasi adresa, dar de la un moment la altul acolo locuieste o alta persoana.”
"Cel care se teme de viitor sau de esec isi limiteaza activitatile. Esecul e doar sansa de a o lua de la capat mai inteligent. Nu exista nicio rusine intr-un esec cinstit; exista rusine in teama de esec. Iar ce tine de domeniul trecutului e util doar in masura in care ne sugereaza metode si mijloace de a progresa.”
"A fi in serviciu este activitatea care trebuie pusa inaintea profitului. Fara profit, afacerile nu se pot extinde. Nu e nimic inerent gresit in obtinerea unui profit. O afacere bine condusa nu poate sa nu aduca profit, insa profitul trebuie sa vina si, inevitabil, vine doar ca o recompensa in urma prestarii unui serviciu bun. Profitul nu poate fi fundamentul, ci trebuie sa fie rezultatul serviciului prestat.”
Henry Ford,
Viata si opera mea
CUPRINS
INTRODUCERE. Care e ideea? 5
I Inceputurile afacerilor 27
II Ce am invatat despre afaceri 41
III Inceputul adevaratelor afaceri 57
IV Secretul productiei si al serviciilor 77
V Intrarea in productie 91
VI Masinarii si oameni 107
VII Ingrozitoarele masinarii 121
VIII Salarii 135
IX De ce sa nu mearga afacerea bine… mereu?! 151
X Cat de ieftine pot fi produsele? 163
XI Bani si bunuri 179
XII Banul – stapan sau servitor? 193
XIII De ce sa fim saraci? 209
XIV Tractorul si agricultura mecanizata 221
XV Acte de caritate pentru ce? 233
XVI Caile ferate 249
XVII Despre lucruri in general 263
XVIII Democratia si industria 283
XIX La ce ne putem astepta in viitor 297