Descriere - Viata si aventurile unui cioban roman in Bulgaria in vremuri de razboi 1908-1918
Editie ingrijita, studiu introductiv, cronologie si note de Daniel Cain
Text stabilit de Cristina Jelescu
"Martor al unei epoci desfigurate de ura si resentimente, un cioban pornit din Muscel ne lasa in insemnarile sale – nestiute de nimeni timp de o suta de ani – o radiografie a traumelor prin care trece o lume in vremuri de razboi. Destinele unor generatii intregi se joaca la ruleta deciziilor pe care elitele politice le iau in momentele cruciale din istoria natiunii lor. Marele Razboi este o astfel de rascruce.
Fie ca au pariat corect, fie ca au gresit, oamenii politici ai vremii sunt cei la care ne gandim atunci cand judecam trecutul. Ignoram astfel soarta celor multi, pe umerii carora s-a sprijinit si ridicat o tara. Aventurierul Nicolae Sucu ne impinge, astazi, sa facem un exercitiu de imaginatie si sa privim altfel epopeea Romaniei Mari. Nu-i putin lucru!"
"Memoriile lui Nicolae Sucu se citesc ca un scenariu de western. Vedem cu ochii sai Baraganul, baltile Ialomitei si Dunarii si mai ales Dobrogea, tinuturi de frontiera, cu locuitori putini, cutreierate de haite de lupi si pascute de turme imense, unde oamenii isi pazesc avutul si viata bizuindu-se pe bata ciobaneasca, pe cutit si revolver. Fire aventuroasa, eroul nostru se lasa sedus de atractia unui trai usor. Insa vin anii razboaielor – cele balcanice, apoi conflagratia mondiala.
Nicolae Sucu sta sub arme mai bine de cinci ani si ia parte la marile batalii care vor desena harta Balcanilor. E martor al schimbarii frontierelor, al miscarilor de populatie si al atrocitatilor care brazdeaza epoca si spatiul geografic. Cu toate calitatile sale – e, fara indoiala, un om care stie sa se descurce –, faptul ca reuseste sa supravietuiasca vremurilor este, pana la urma, miraculos. Citindu-i povestea vietii, ne putem da seama ca miraculoasa a fost, de fapt, supravietuirea tuturor anonimilor prinsi in valtoarea acestei istorii." - DANIEL CAIN
An aparitie: 2017
Editie: I
Pagini: 248
Format: 13x20 cm
ISBN: 978-973-50-5422-9