Descriere - Viata. Poezie. Invatatura - Ioan Iacob Hozevitul
Volum prefatat de PF Parinte Daniel, Patriarhul BOR si de IPS Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si ingrijit de pr. prof. Ioan Mihoc, Vasile Pavaleanu si Viorel Laiu
DARURI DE CARTE PENTRU UN MARE SFANT ROMAN
Tinutul Neamtului se imbraca in aceasta saptamana in straie de sarbatoare fiindca unul din cei mai iubiti sfinti ai sai este praznuit cu mare cinste. Pe 5 august Biserica il sarbatoreste pe cel mai important sfant roman al secolului XX, Sfantul Ioan Iacob de la Neamt-Hozevitul (1913-1960). Ca majoritatea sfintilor care s-au nevoit din veac si Sfantul Ioan a trait intr-un anonimat desavarsit, departe de tumultul lumii, in pustia Hozevei de la Iordan. Desi moastele sale se afla inca in Israel, in Biserica manastirii Sfantul Gheorghe Hozevitul, fratii sai romani nu se dovedesc nerecunoscatori fata de folosul sfintelor sale rugaciuni si minuni savarsite celor ce-l cheama in ajutor. O serie de cinci aparitii editoriale dedicate praznuirii Sfantului nemtean reprezinta darul pe care Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei il face celor ce cinstesc cu evlavie acest mare sfant odraslit din plaiurile Moldovei.Cititorii nostri familiarizati deja cu colectia "Acatiste si vieti de sfinti” se vor bucura de aparitia "Vietii si acatistului Sfantului Ioan Iacob de la Neamt-Hozevitul”. De acum, ei vor avea posibilitatea sa se roage Sfantului Ioan Iacob citind frumosul sau acatist alcatuit de Parintele Arhimandrit Clement Haralam.
Pentru cei care datorita multelor griji si preocupari lumesti nu mai au timp sa parcurga o carte folositoare de suflet, dar si pentru cei care nu sunt inca familiarizati cu opera poetica a Sfantului Ioan Iacob, Editura DOXOLOGIA a pregatit un florilegiu liric, un buchet de poezii ale Sfantului intitulat "Poezii alese”. Avand un format mic, de buzunar, aceasta carticica, prin duhul de rugaciune inspirat de lirica Sfantului nemtean, se poate dovedi foarte un remediu duhovnicesc foarte practic pentru tulburarile provocate de ispitele nascute din osteneala si zaduful zilei. O alta realizare editoriala menita a omagia personalitatea de exceptie a Sfantului Ioan Iacob este volumul "Sfantul Ioan Iacob de la Neamt-Hozevitul – Viata, Poezie, Invatatura”, ingrijit de Parintii profesori de la Seminarul Teologic "Veniamin Costachi” de la Manastirea Neamt. Aceasta carte este structurata in trei parti: prima cuprinde o culegere din poezia Sfantului Cuvios Ioan Iacob (opera integrala a Sfantului Ioan Iacob va apare in curand, in conditii grafice de exceptie, insotita de texte inedite ale Sfantului roman, tot la Editura DOXOLOGIA); a doua parte este intitulata Cugetari si invataturi duhovnicesti desprinse din opera Sfantului Cuvios Ioan Iacob si cuprinde o serie de sapte studii realizate de Parintii profesori de la Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt. Amintim cateva titluri: "<Urcusul duhovnicesc> si <implinirea dorului de patria cereasca> oglindite in viata si scrierile Sfantului Ioan Iacob de la Neamt-Hozevitul” de Pr. Viorel Romus Laiu; "Folosul citirii si aprofundarii Sfintelor Scripturi dupa Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamt-Hozevitul” de Pr. drd. George-Ovidiu Chirita; "Invataturi mantuitoare in scrierile Sfantului Ioan Iacob Hozevitul” de pr. prof. Vasile Pavaleanu. A treia parte, intitulata "Cronica unei biserici” cuprinde un amplu studiu al Parintelui profesor Ioan Mihoc, "Biserica Sf. Ioan Iacob din curtea Seminarului Teologic <Veniamin Costachi> de la Manastirea Neamt”. Tot sub ingrijirea Parintilor Profesori Ioan Mihoc, Viorel Laiu si Vasile Pavaleanu, vor aparea urmatoarele doua lucrari: "Talcuiri din opera Sfantului Ioan Iacob de la Neamt-Hozevitul” si "Marturisiri despre Sfantul Ioan Iacob de la Neamt-Hozevitul”. Incheiem aceasta prezentare de carte cu indemnul Sfantului Ioan Iacob: "astazi, cand s-au inmultit viclesugurile in lume si s-au imputinat pastorii cei buni, acum, cand nu mai gasesti pilda de viata curata si nici povatuitori sufletesti, cu cat mai mult trebuie sa ne sarguim la citirea Sfintelor carti pentru a nu gresi drumul mantuirii”.
Anul aparitiei : 2010