Descriere - Viata lui Iisus (Francois Mauriac)
PREFATA .
Dintre toti istoricii, exegetul e cel care deceptioneaza mai mult.
Daca apartine categoriei acelora care neaga mai Intai supranaturalul si care In persoana lui Iisus nu vad pe Dumnezeu, suntem siguri ca nu pricepe nimic din obiectul studiului sau si pentru noi toata stiinta lui nu valoreaza nimic. Dimpotriva, daca e crestin, sa Indraznim sa spunem ca foarte adeseori zelul lui face sa tremure mana pictorului, Ii Intuneca privirea: Omul-Iisus, al carui portret ni-l zugraveste. risca sa se prabuseasca in stralucirea celeilalte firi: Persoana divina.
Fara Indoiala, impletirea eruditiei cu cunoasterea mistica, la un scriitor. a dat la iveala, In Franta, admirabile lucrari, cum sunt ale Parintelui Lagrange, ale Preotilor de Grandmaison. Lebreton, Pinard de Laboulaye, Huby. Dar mai sunt si altii. vai! si stim de ce oameni in toata firea au ajun.s azi sa tagaduiasca existenta istorica a lui Hristos. Iisus al Evangheliilor; cand redus de toti istoricii sai la proportiile unui simplu muritor. cand ridicat, datorita adoratiei si dragostei LOI; cu mult deasupra acestui pamant, unde a trait si a murit, pierde In ochii poporului credincios. ca si In ai indiferentilor; orice contur precis si nu mai ofera nici una din trasaturile unei persoane reaLe.
Dar tocmai In acest caz, un scriitor crestin, oricat ar fi el de nestiutor. un romancier - dar care se pricepe, ca sa spun asa. In a nascoci eroi - are, poate, dreptul sa-si spuna cuvantul.
Desigur o Viata a lui Iisus trebuie scrisa In genunchi, Intr-un sentiment de recunoastere a propriei micimi, care sa te faca sa-fi cada pana din mana. Un pacatos trebuie sa se cutremure pentru ca a avut indrazneala sa scrie.
Cel putin, daca ar putea sa convinga pe cititor ca Iisus din Evanghelie nu este o faptura artificiaLa si imaginara, ci, dimpotriva, e cea mai mareata dintre marile figuri ale istoriei si caracterul ceL mai putin Logic, pentru ca e ceL mai viu. Noi ne vom stradui sa-I descriem In ceea ce are el specific si ireductibil.
Anul aparitiei: 2004
Nr. pagini: 174
Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe imaginea de mai jos: