Descriere - Viata in umbra pandemiei. Misterul efemeritatii
Misterul lui Dumnezeu, al prezentei sale vesnice si misterul omului, al existentei sale, al efemeritatii, al vietuirii orientate spre vesnicie; unicitatea fiintei umane, frumusetea orbitoare a existentei sale, intelepciunea umana care se naste din comuniunea cu Dumnezeu si experientele umane de viata, finalitatea alegerilor omului – a manifestarilor libertatii umane, mai ales in perspectiva efemeritatii si a mortii –, inevitabilitatea si frumusetea vesniciei, atotputernicia lui Dumnezeu care-l iubeste infinit pe om, acestea sunt subiectele care vor domina pe paginile acestei carti.
Intreg textul cartii Viata in umbra pandemiei. Misterul efemeritatii consta in fragmente scurte, insirate pe un fir, din mai multe motive principale: pandemia – pustiul – efemeritatea – moartea – apocalipsa – sfintenia – speranta. Acestea trateaza confruntarea cu lucrurile ultime – sensul existentei umane, inevitabilitatea mortii, intalnirea cu Dumnezeu, vesnicia. Intregul continut este oarecum o compilatie polifonica de forme literare foarte diferite, create – primele doua capitole – in aprilie 2020, ca raspuns spiritual la fenomenul pandemiei, in timp ce restul de cinci capitole au aparut pe parcursul a sase ani – din 2015 pana in 2020, cel mai adesea in timpul calatoriilor, in concedii.
In scurte forme eseistice, subiectul literar apare alternativ ca un credincios obisnuit, teolog, polemist, catehet, parinte spiritual, adept incepator la viata spirituala, apologet, sceptic amarat, profesor de credinta, batran cunoscator de viata, filosof, liric… Uneori este o persoana singulara, care se refera la experiente si reflectii personale, alteori este o comunitate, care se refera la experientele comune, amintiri, convingeri populare. O parte a textelor este scrisa ca o opinie a majoritatii, convingere generala, adevar evident al credintei, iar o parte, ca propria viziune, individuala, chiar subiectiva. In acest fel, am dorit sa recreez procesul de gandire uman, intern, atat de des multilateral, acea disputa interioara ambigua dintre convingerile, uneori contradictorii, care se exclud reciproc; un anumit chin al nasterii propriilor convingeri si o dificultate de a intreprinde actiunile rezultate din acestea. Prin acest tratament literar, mi-as dori cumva sa "intru in om”, sa fiu cat mai aproape de conturarea libertatii sale responsabile.
Poate ca aceasta incercare neindemanatica iti va transmite un mesaj, cititorule. Poate ca iti va fi aproape, poate iti va permite sa intelegi mai bine propriul efort al existentei, importanta si demnitatea acesteia. Mi-as dori foarte mult sa-l intalnesti pe Dumnezeu in aceasta osteneala, sa-l intalnesti cat mai des posibil, sa-l lasi sa te "posede”. Da – pur si simplu, cred ca este cel mai bine pentru tine. Stiu foarte bine ca trebuie sa faci asta fiind complet liber. Cred ca reflectarea asupra lucrurilor ultime reprezinta cel mai bun "loc” de realizare a alegerilor tale. Am incredere ca luandu-le asa cum le-am luat si eu il vei intalni pe Tatal ceresc, iar asta va fi cea mai mare bucurie a efemeritatii tale spre eternitate… Personal, sunt sigur ca, prin efortul depus in legatura cu intrebarile ultime, vei deveni pur si simplu o persoana mai buna.
Numar pagini:140
Format:14x20
Anul aparitiei:2021