Descriere - Vespasian V. Pella - Reper romanesc in dreptul international
"Intre dreptul international penal si Vespasian Pella este o relatie de sinonimie aproape perfecta – munca lui Vespasian Pella si ideile sale se identifica profund cu ceea ce intelegem in prezent prin dreptul international penal.
Cu totul inovator pentru vremea sa, proiectul sau de capatai, o curte penala internationala cu caracter permanent, a devenit realitate decenii mai tarziu, cand, in 1998, Statutul de la Roma al Curtii Penale Internationale a intrat in vigoare. Piatra de temelie fusese pusa, inca din perioada interbelica, de Pella, care a crezut cu incapatanare si viziune in idealurile unei lumi fara impunitate si fara victime lipsite de speranta ca li se va face dreptate pentru ororile suferite. Pella a crezut ca nu poate fi pace daca nu se face dreptate, exact asa cum azi no peace without justice este ceea ce ghideaza lupta impotriva impunitatii pentru cele mai grave infractiuni care socheaza constiinta umana. (...)
Calauzita si inspirata de personalitatea reputatului jurist si diplomat roman, diplomatia romana a fost profund implicata in proiectul Curtii Penale Internationale, idee pe care a sustinut-o si promovat-o cu tarie. Astazi, Romania sustine fara ezitare activitatea acestei instante internationale si principiile pe care se fundamenteaza si care o calauzesc. Curtea Penala Internationala face parte integranta din lupta imensa pe care umanitatea o are de dus in apararea pacii si securitatii internationale si a idealurilor sale. Aceasta lupta este pariul omenirii cu ea insasi, pe care umanitatea nu il poate pierde. Pentru acest ideal a militat Pella, iar numele ii va ramane legat de acest ideal, atata timp cat obiectivul fundamental al pacii va fi urmat.
Salut, asadar, prezentul demers publicistic al doamnei profesor Aurora Ciuca, dedicat complexei, amplei si variatei activitati a lui Vespasian Pella in domeniul dreptului international penal, dar nu numai. Cu dedicare, atentie spre detaliu si pasiune, acest volum prezinta elocvent imensul efort al distinsului diplomat, jurist si profesor roman – de la demersurile sale pentru recunoasterea raspunderii penale internationale a statelor la scoaterea in afara legalitatii internationale a actului de agresiune, de la codificarea dreptului international penal la promovarea asidua a conceptului Curtii Penale Internationale, de la mai putin cunoscutele contributii ale sale privind reprimarea pirateriei la promovarea drepturilor femeilor si copiilor si chiar la sustinerea idealurilor de unificare europeana.
Sunt convins ca acest volum va reprezenta un nou reper important in cunoasterea personalitatii remarcabile a lui Vespasian Pella si a contributiilor sale fundamentale la dezvoltarea dreptului international”.
Profesor dr. Bogdan Aurescu,
(fragmente din Prefata acestui volum)