Descriere - Vespasian V. Pella (1897-1952)
Vespasian V. Pella (Ramnicu-Sarat, 17 ianuarie 1897 – New York, 24 august 1952) ramane cel mai recunoscut jurist roman la nivel international si specialistul roman cu contributiile cele mai importante la dezvoltarea dreptului international, in general, si cea a dreptului penal, in special. Intr-adevar, asa cum arata, in 1964, Jean Graven, presedintele Asociatiei Internationale de Drept Penal, "Vespasian V. Pella a fost acela care a aruncat scanteia creatoare. Dupa primul razboi mondial, el a conceput planul general al unui drept penal interstatal, in vederea asigurarii ordinii internationale, prin respectarea principiilor dreptului”1, devenind astfel fondatorul dreptului international penal. Totodata, cu ocazia sarbatoririi celei de-a X-a aniversari a Biroului International pentru Unificarea Dreptului Penal, la 28 decembrie 1938, in Sala de festivitati a Facultatii de Drept din Paris, se aducea un omagiu profesorului V.V. Pella, "promotor al unificarii dreptului penal, artizan de marca al organizarii unei justitii internationale”.
Asadar, in mod indubitabil, lui V.V. Pella i se recunosc la nivel international cel putin trei calitati stiintifice majore: cea de fondator al dreptului international penal, de promotor al unificarii dreptului penal si, respectiv, de artizan important al unei jurisdictii penale internationale cu caracter permanent. Ele se adauga celorlalte aspecte dezvoltate prin opera stiintifica in privinta dreptului penal roman, activitatea diplomatica neobosita ca reprezentant al Romaniei, cu contributii notabile in domeniul dezarmarii, regimului juridic al gurilor Dunarii sau cooperarii bilaterale in materie penala, ori contributia la activitatea de colaborare stiintifica internationala in domeniul dreptului.
Prin opera sa majora, el se inscrie in generoasa actiune de "organizare a pacii”, imaginata si promovata de alt roman, Nicolae Titulescu (1882-1941), in perioada interbelica, sub cupola Societatii Natiunilor, continuata dupa cel de-al doilea razboi mondial de sistemul ONU.
Redescoperite timid dupa 1964 si valorificate partial inainte de 1989, activitatea si ideile lui Vespasian V. Pella isi dovedesc din plin, in ultimele decenii, actualitatea si viabilitatea pentru lumea stiintifica si viata internationala.
Acum, la 60 de ani de la trecerea sa in nefiinta, lucrarea de fata nu se vrea decat un modest omagiu din partea unui care, de peste trei decenii, descopera mereu aspecte si semnificatii noi ale unei opere juridico-diplomatice de exceptie.
Mircea Dutu
24 august 2012