Descriere - Valea Borcutului. Povestea unei colonii miniere
Profesorul Iosif Covaci aduce in memoria cotidiana oameni, locuri, fapte si evenimente pe care le-a trait si la care a participat cu toata fiinta.
Fire cumpatata si caracter disciplinat in arta scrisului si in viata zilnica, autorul zugraveste cu temei o lume pestrita ca interese si profesii, dar coagulata intr-un spatiu in care mirajul si sclipirea metalului galben a starnit totdeauna navalnice convergente …dar si convulsii si drame dintre cele mai eclatante. Valea Borcutului ni se prezinta in complexitatea ei fizica si socio-umana, cu particularitati ale cadrului natural, completate in chip logic cu edificiul factorului antropic, "pus in miscare” prin specificul demografic, adevarat "melting pot”, in care romanii, ungurii, evreii si tiganii s-au contopit intru interese de viata si de trai, fiecare cu naravul si zestrea culturala a natiei lui. Autorul descrie cu vie emotie dramele prin care a trecut populatia locului pe durata celei de-a doua conflagratii mondiale si evenimente la care a fost partas, de o plasticitate redactional care-i confera cartii un apetit de lectura molipsitor. Cartea este o restitutie emotionanta, dar si necesara, data de catre autor locurilor si oamenilor din mediul in care s-a nascut, a trait si s-a format profesional, pana la forma consacrarii depline prin doctorantura.
Aduc autorului modestele mele elogii pentru stradania scrierii "epopeii” Vaii Borcutului, si il salut colegial cu acea de-a noastra cutuma ” Servus Iosca”!
(Prof. univ. em. dr. Vasile Surd)
An aparitie: 2020
Numar pagini: 197