Descriere - Urgente Obstetricale. Intrapartum
Obstetrica moderna a cunoscut transformari importante in ultimele decenii si continua sa se redefineasca.
Perioada ultimului deceniu se caracterizeaza printr-o serie de trasaturi definitorii. In primul rand o crestere fara precedent a numarului de operatii cezariene. Perceputa nerealist drept o operatie simpla, cezariana a atins cote alarmante fiind solicitata atat de paciente cat si recomandata cu usurinta dea medici. Statisticile arata, fara echivoc, ca incidenta complicatiilor dupa operatia cezariana este mult mai mare decat dupa nasterea naturala. In plus sistemele de sanatate publica atrag atentia asupra cresterilor ingrijoratoare ale cheltuielilor legate de operatia cezariana si complicatiile sale.
In al doilea rand patologia medicala asociata sarcinii a crescut simtitor si tot mai multe paciente au ajuns sa aiba sarcini complicate in care recomandarea de nastere prin operatie cezariana, inainte de termen, este mai frecvent formulata.
Rata sarcinilor obtinute prin reproducere medicala asistata a cunoscut si ea o crestere importanta si multe paciente si multi medici au considerat ca nasterea in aceste cazuri, cu mare incarcatura emotionala, trebuie facuta prin cezariana, desi toate recomandarile societatilor profesionale arata ca modul de nastere trebuie sa se bazeze pe recomandari obstetricale sau medicale. In prezent se pune, mai pregnant decat pana acum, problema reducerii numarului de operatii cezariene si implicit a complicatiilor si a costurilor pe care ele le aduc.
Actuala carte este promotoarea unei astfel de atitudini profesionale, de reintoarcere a obstetricii la vechea ei menire de asistenta a nasterii vaginale si de a recomanda operatia cezariana pe criterii obstetricale. Cartea este unitara fiind produsul conceptual al unui spital cu traditie in obstetrica. In fapt Filantropia este leaganul obstetricii romanesti, iar aceasta carte reprezinta o continuare a traditiei.
Cartea abordeaza cele mai importante aspecte de patologie obstetricala ale travaliului. Readuce in practica cotidiana nasterea vaginala operatorie, uitata prin lipsa continuitatii acestei ucenicii, sau omisa de teama litigiilor medicale. defineste si diagnosticheaza, pe baze moderne si cu aparatura moderna, statusul fetal incert in travaliu si stabileste conduita in cazurile obstetricale dificile, cum ar fi placenta cu aderenta anormala sau extractia dificila in cezariana efectuata in periodul II al nasterii.
Cum asistenta la nastere este asigurata de o echipa multidisciplinara, cartea prezinta elemente de noutate absoluta in literatura de specialitate din Romania. Este vorba de cezariana perimortem. Sunt de asemenea prezentate hemoragia obstetricala masiva, tromboembolia pulmonara si noul concept al emboliei cu lichid amniotic. Conduita actuala in sepsisul obstetrical si in preeclampsie si eclampsie completeaza aportul informational al acestei carti.
Prin complexitatea tematicii abordate, focalizata numai asupra momentul travaliului, prin ultimile noutati prezentate, prin aspectul clar, ce faciliteaza diagnosticul dar si conduita, prin calitatea editoriala excelenta, suntem siguri ca aceasta carte va reprezenta un moment de referinta in literatura medicala din Romania.
Gheorghe Peltecu, Anca Maria Panaitescu, Radu Botezatu, George Iancu
Editura: Academiei Romane
Nr. pagini: 355
Coperta: Cartonata
Dimensiuni: 246 x 170 mm
An aparitie: 2017