Descriere - Un cititor in Padurea din Oglinda
O calatorie intima si emotionanta prin lumea cartilor
"O meditatie asupra artei de a citi." – The New Yorker
Impartasindu-ne experientele sale de cititor, cu un stil care se remarca prin umor fin si eruditie, Alberto Manguel sustine in aceasta excelenta culegere de eseuri ca lectura, in sensul sau cel mai larg, defineste specia noastra. Citirea propriilor vieti si a celorlalti, citirea societatilor in care traim si a celor care se afla dincolo de granitele noastre, citirea lumilor care se afla intre copertele unei carti sunt esenta acestui volum.
Cele 39 de eseuri care compun Un cititor in Padurea din Oglinda exploreaza arta cititului si a scrisului, identitatea pe care ne-o ofera literatura, legaturile dintre politica si carti si dintre carti si lumea fizica. Pentru Manguel si cititorii sai, cuvintele, in ciuda tuturor piedicilor, dau coerenta lumii si ne ofera "cateva locuri sigure, la fel de reale ca hartia si la fel de incurajatoare ca cerneala”.
"[In aceste eseuri]... Manguel ne aminteste comunitatea la care aderam de fiecare data cand deschidem o carte, fie ca este una noua sau un volum pretuit din tineretea noastra." – Publishers Weekly
"Exista multe feluri in care cuvintele ne construiesc lumea din jur, insa una dintre cele mai seducatoare expresii pe care o pot lua cuvintele si lucrurile este cea pe care le-o da Alberto Manguel in eseurile sale dedicate cartilor. Cititor avid, implicat, gelos ("nu imprumut carti"), subversiv, nesatios ("In biblioteca ideala nu exista carti interzise si nici carti recomandate"), curios, senzual, tenace, ideal, impatimit, libertin ("Deasupra usii bibliotecii ideale sta scris ?Citeste ce vrei?") sau chiar superficial ("Cititorul ideal judeca o carte dupa coperta"), Manguel este cititorul total, cel pentru care lumea e o carte fara inceput si fara sfarsit.
Il iubesc pe Manguel prin fiecare rand scris, dar l-am adorat de-a dreptul cand am citit ca in biblioteca lui sunt mii de romane detectivistice, insa foarte putine de spionaj. Pentru ca asa ne alegem noi, cititorii, cartile si preferintele de lectura: aleatoriu, inexplicabil si indubitabil convinsi de justetea alegerilor noastre.
?Cred ca suntem, in miezul fiintei noastre, animale cititoare si ca arta lecturii, in acceptiunea ei cea mai larga, ne defineste ca specie?, spune Alberto Manguel si in aceasta definitie gasim fundamentele cele mai profunde ale naturii noastre umane." – Laura Caltea
Alberto Manguel (nascut in 1948 la Buenos Aires) este un scriitor, traducator si editor argentinian. La 16 ani, in timp ce lucra la Libraria Pygmalion din Buenos Aires, l-a cunoscut pe Jorge Luis Borges, cu care a legat o prietenie aparte, citindu-i vreme de patru ani (Borges era deja orb). Manguel este autorul a numeroase carti, precum The Dictionary of Imaginary Places (scrisa impreuna cu Gianni Guadalupi in 1980), Istoria lecturii (1996), Biblioteca noptii (2006), Homers Iliada and Odyssey: A Biography (2008) si romanul News From a Foreign Country Came (1991).
Manguel crede in importanta central a cartii in societatile scrisului in care, in ultima vreme, actul intellectual si-a pierdut cea mai mare parte din prestigiu. Bibliotecile ("rezervoarele memoriei colective") ar trebui sa fie simbolul nostru esential, nu bancile.