Traducere din limba engleza de Ruxandra Campeanu
Motivele pentru care oamenii mor s-au schimbat ireversibil in timp. In doar cateva secole, omenirea a evoluat de la o lume in care bolile si violenta puteau dobori pe oricine si la orice varsta, iar foametea secera milioane de vieti, la una in care in multe tari excesul de mancare a devenit o problema mai mare decat lipsa ei. De ce si cum s-au schimbat atat de mult cauzele din pricina carora murim? De ce cu doar putine secole in urma bolile infectioase faceau ravagii, pe cand astazi, in tarile dezvoltate, principalele cauze sunt bolile coronariene si atacul cerebral? ?i ce ne spun aceste schimbari despre cum au trait inaintasii nostri?
Profesorul Andrew Doig de la Universitatea din Manchester ne ofera o edificatoare istorie universala a mortii cu numeroase informatii de natura sociala, demografica si medicala despre cum a reusit omenirea sa invinga numeroase boli. Aflam despre drumul anevoios al descoperirii vitaminei C si rolul ei in prevenire scorbutului; despre cum a disparut civilizatia Cucuteni-Tripolie; de ce au deschis emigrantii irlandezi primele spalatorii publice in Liverpool; ce boala a afectat familiile regale europene si care a fost cea care l-a rapus pe celebrul folkist Woody Guthrie; de ce nu au reusit francezii sa sape Canalul Panama; cum au renuntat mormonii la poligamie, iar un vicar anglican i-a chemat pe samariteni intru ajutorarea celor suferinzi; si multe alte asemenea intamplari.
Trupul nostru muritor este o istorie captivanta a cuceririlor stiintifice din domeniul medicinii si organizarii sociale si, totodata, o privire optimista indreptata spre un posibil viitor.
"O carte superba” Simon Sebag Montefiore
"Seducatoare si fascinanta” Mail on Sunday
"Fiind o istorie a mortii, este totodata si o istorie a vietii, una brilianta si captivanta” Scotsman
"Impresionant de ampla si admirabil scrisa” Nature