Descriere - TRUFELE - O afacere profitabila pe termen lung
Din cuprins:
- Ce sunt trufele ?
- Importanta economica si alimentara
- Nutritia si inmultirea trufelor
- Tipologia trufelor. Prezentare
- Recoltarea trufelor din natura
- Cultura trufelor
- Ambalarea si conservarea trufelor
- Retete culinare cu trufe
Numite si diamantele negre ale pamantului sau diamantele gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat acestea sunt Ciuperci care cresc in pamant, la adancime de 10-40 cm, unele chiar la suprafata sau mai in profunzime.
Desigur veti spune ca sunt bomboane de ciocolata, sunt prajituri, dar acestea s-au produs in zilele noastre dupa modelul trufelor. Adica inchise la culoare, mai mult sau mai putin rotunde, cu suprafata neregulata, copiind trufele, ciuperci.
Trufele sunt ciuperci Ascomycete ce apartin genului Tuber, formate din asocierea ectomicorizelor cu arbori si arbusti. Genul este intalnit in emisfera de Nord, intre 25 si 60 grade latitudine in climat foarte diferit : tropical, mediteraneean, temperat sau temperat rece, continental sau continental rece.
Cu ingaduinta cunoscatorilor in acest domeniu, voi incepe prin a face o comparatie: daca dintre produsele alimentare de origine animala, icrele negre se plaseaza pe primul loc - de buna seama si cu indreptatita motivatie, printre produsele de origine vegetala, folosite in alimentatie, trufele pot ocupa cu cinste, acelasi loc.
Trufele ( Tuber spp.) sunt ciuperci comestibile cu un gust si o aroma exceptionale, bogate in substante nutritive, minerale, vitamine si cu steroizi care sunt feromoni sexuali.
Daca un restaurant nu are in meniu mancaruri cu trufe, nu este select. O portie de trufe cu paste, la restaurantul unui hotel din Bucuresti, costa 30 de euro.
In comparatie cu celelalte specii de ciuperci comestibile din familia Agaricaceae, trufele sunt ciuperci neobisnuite : nu au palarie si nici picior, iar ascocarpul, ( fructul comestibil) se aseamana cu tuberculii de cartofi avand forma mai mult sau mai putin rotunda sau usor ovoidala, de marime ce variaza frecvent intre 3 – 10 cm in diametru. Cuticula este cerebriforma.
Sunt considerate alimente de lux, fiind folosite numai la prepararea celor mai rafinate mancaruri, in cele mai extravagante restaurante. Exista si o Bursa a trufelor in Italia, cat si un muzeu in Franta. Se organizeaza Congrese, Simpozioane, Conferinte, mese rotunde, cursuri si excursii tematice pentru cautarea de trufe in sezonul optim de recoltare, s-au organizat sindicate s.a. Exista si o Confreerie unde se acorda medalii culegatorilor, ce prezinta cele mai valoroase si mai mari exemplare.
Anul aparitiei: 2010
Nr.pagini: 166