Descriere - Tropicul Capricornului (2009)
Interzise in SUA pentru obscenitate, cartile lui Henry Miller (1891–1980) au creat, in timp, o adevarata scoala, de la care s-au revendicat aproape toti autorii de secol XX certati cu morala burgheza si refractari pudibonderiei. S-a nascut in familia unui croitor cu descendenta germana si puternice precepte catolice, de care mai tarziu s-a tinut cat de departe a putut. In tinerete a avut simpatii socialiste si a fost admis la City College of New York, unde a ramas un singur semestru, in ciuda faptului ca era un student stralucit. A trait o vreme in Franta: initial, cateva luni in fi ecare an, in 1928 si 1929, cu cea de-a doua sotie, June, si apoi din 1930 pana cand a izbucnit razboiul. Aici a cunoscut boema pariziana, a trait o tumultuoasa poveste de dragoste cu Anaïs Nin – ea s-a zbatut sa-i fi nanteze publicarea Tropicului Cancerului, in 1934 – si a legat prietenii cu multi dintre artistii si scriitorii vremii. Intalnirea cu Lawrence Durrell a fost una dintre cele mai importante, cei doi ramanand prieteni pe viata.
Tropicul Cancerului (1934), Primavara neagra (1936) Tropicul Capricornului (1939) sunt toate rodul perioadei petrecute la Paris, romane considerate, fara exceptie, varfuri ale prozei care l-a individualizat pe Henry Miller. Trilogia Crucificarea trandafirie care include romanele Sexus, Plexus si Nexus, completeaza sirul cartilor care l-au transformat dintr-un scriitor al underground-ului, intr-un clasic al modernitatii. Cel care a atras atentia asupra lui, intr-o perioada in care doar Franta il publica, in vreme ce SUA ii deschidea procese pentru imoralitate, a fost George Orwell, care i-a facut un portret magulitor intr-un eseu scris in 1940, Inside the Whale. In acelasi an Miller s-a intors in SUA, s-a stabilit la Big Sur, California, si incet-incet a ajuns un guru din umbra pentru scriitorii generatiei Beat, (in special pentru Jack Kerouac), care-i impartaseau furia fata de valorile surogat ale societatii americane din acei ani.
Tropicul Capricornului, romanul care face pereche cu Tropicul Cancerului, inclus deja in colectia Cotidianul Literatura, continua intoarcerea, pe caile prozei, in experienta de viata a scriitorului. Interzisa in SUA pana in 1961 pe motive de obscenitate, cartea, construita in jurul vocii lui Henry V. Miller, functionar al companiei de telecomunicatii Cosmodemonic Telegraph Company, este si astazi tinta multor critici, neimpacati cu libertatile pe care americanul si le-a luat fata de defi nitiile standard ale decentei.
336 pagini
Anul aparitiei:2009