Descriere - Trimiterile preliminare ale instantelor din Romania la CJUE. Culegere adnotata de jurisprudenta (2007-2013). Volumul II
Al doilea volum al repertoriului dosarelor privind trimiterile preliminare provenite din Romania - Cateva precizari introductive
Al doilea volum din Trimiterile preliminare ale instantelor din Romania la CJUE. Culegere adnotata de jurisprudenta (2007-2013) include 18 cauze, dupa cum urmeaza: cauza C-396/11, Radu (mandatul european de arestare si procedurile de predare intre statele membre); cauza C-434/11, Corpul National al Politistilor (reduceri salariale in cazul functionarilor publici si personalului platit din sectorul bugetar); cauza C-462/11, Cozman (reduceri salariale in cazul functionarilor publici si personalului platit din sectorul bugetar); cauza C-483/11, Boncea si altii (despagubiri pentru condamnari cu caracter politic in timpul regimului comunist); cauza C-484/11, Budan (despagubiri pentru condamnari cu caracter politic in timpul regimului comunist); cauza C-565/11, Irimie (taxa pe poluare cu ocazia primei inmatriculari); cauza C-571/11, SC Volksbank Romania (clauze abuzive in contracte incheiate cu consumatorii); cauza C-627/11, Augustus (fonduri structurale); cauza C-663/11, Scandic Distilleries (Restituire accize); cauza C-79/12, Mora IPR (taxa pe valoarea adaugata); cauza C-81/12, Asociatia Accept (discriminare pe motive de orientare sexuala); cauza C-108/12, SC Volksbank Romania (clauze abuzive in contracte incheiate cu consumatorii); cauza C-123/12, SC Volksbank Romania (clauze abuzive in contracte incheiate cu consumatorii); cauza C-134/12, Corpul National al Politistilor (reduceri salariale in cazul functionarilor publici si personalului platit din sectorul bugetar); cauza C-236/12, SC Volksbank Romania (clauze abuzive in contracte incheiate cu consumatorii); cauzele conexate C-249/12 si C-250/12, Tulica si Plavosin (taxa pe valoarea adaugata); cauza C-323/12, E. ON Global Commodities (fost E.ON Energy Trading) (taxa pe valoarea adaugata).
Am prezentat in cadrul fiecarui dosar hotararile instantelor romane, alaturi de deciziile pronuntate de Curtea de Justitie; singurul dosar din acest volum in care am inclus acte din doua cauze conexate este Tulica si Plavosin, in timp ce cauzele Boncea si Budan, desi conexate la nivelul Curtii de Justitie, au fost prezentate separat.
Interventiile asupra hotararilor au fost reduse si au constat in indreptarea tacita a unor erori minore, in uniformizarea pe cat posibil a unor referinte1 si in semnalarea unor formulari mai putin reusite, iar notele de subsol sunt menite sa aduca cateva precizari si sa actualizeze referiri la dispozitii ale dreptului UE.
De mentionat ca, in cursul anului 2014, la nivelul Curtii de Justitie a Uniunii Europene, a inceput sa fie utilizat un nou mod de citare a jurisprudentei, urmand asa-numitul "identificator european de jurisprudenta” - ECLI (European Case Law Identifier)2; am utilizat si noi, in acest al doilea volum, acest nou sistem de citare.
Demersul este sustinut de Asociatia Romana de Drept si Afaceri Europene (ARDAE), de Centrul de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane si de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania (FJR).
Lista tuturor trimiterilor preliminare provenite din Romania este accesibila la http://iaduer.ro/ si este actualizata in permanenta.
Am avut in vedere evolutiile legislative, de doctrina si jurisprudenta de pana la 15 octombrie 2014.
Mihai SANDRU
Mihai BANU
Dragos CALIN