Descriere - Trei romani nedreptatiti de istorie. Nicolae Paulescu, Traian Vuia si Stefan Odobleja
Descoperitorul insulinei, inventatorul avionului si parintele ciberneticii au fost cu totii romani, insa nu s-a bucurat niciunul de onorurile cuvenite unor mari inventatori si remarcabili pionieri in domeniile lor de activitate.
Pe 23 iulie 1921, Nicolae Paulescu a expus rezultatele muncii sale de cercetare. El a gasit in interiorul pancreasului un produs activ antidiabetic, pe care l-a numit pancreina, substanta ce este acum cunoscuta ca fiind insulina. Descoperirea ce ar fi trebuit sa aduca faima cercetatorului roman a fost publicata in august 1921 in publicatia de specialitate Archives Internationales de Physiologie, revista care aparea simultan in Franta si Belgia. Un an mai tarziu, Paulescu primea de la Ministerul Industriilor si Comertului din Romania brevetul de inventie Pancreina si procedura fabricatiei sale. La diferenta de aproximativ un an, cercetatorii canadieni Frederick Banting si Herbert Best anunta ca au descoperit insulina. Astfel, in 1923, cei doi sunt premiati cu Premiul Nobel…
In 1906, Traian Vuia reusea sa se ridice de la sol cu un aparat mai greu decit aerul. Istoria ar fi trebuit sa-l retina pe inginerul roman drept realizatorul primului zbor autopropulsat, dar intaietatea a fost atribuita, pe nedrept, fratilor Wright, doi ani mai tarziu.
Iar Stefan Odobleja a pus bazele ciberneticii printr-o lucrare aparuta la Paris in anul 1938, Psihologia consonantista, scrisa cu 10 ani inainte de tiparirea ideilor americanului Norbert Wiener, considerat eronat initiatorul domeniului…