Descriere - Trecerea poetului Dragostea de lume
Charles Ferdinand Ramuz (1878–1947) este unul dintre cei mai importanti scriitori de limba franceza din Elvetia, opera sa cuprinzand romane, nuvele, poezii si eseuri. Debuteaza in 1903 cu un volum de poezii, Le petit village, dar se impune mai ales ca romancier, incepand din 1905, cand apare Aline, primul dintre cele douazeci si doua de romane publicate atat in Franta, cat si in Elvetia. Pentru indraznelile stilistice si pentru limba pe care o creeaza in operele sale, a fost apreciat de marii scriitori francezi ai epocii, ca L.-F. Céline sau Paul Claudel, acesta din urma salutand in Ramuz "nu doar un romancier, ci un poet epic". Cartile sale au fost traduse in multe limbi, iar unele au fost ecranizate. In 1997, Banca Nationala a Elvetiei l-a omagiat reprezentandu-l pe bancnota de 200 de franci.
Trecerea poetului este romanul pe care C.F. Ramuz insusi il prefera dintre toate operele sale. Poetul este aici un impletitor de cosuri a carui trecere aduce lumina intr-un sat de podgoreni din muntii Elvetiei. Peisajele incep sa-si schimbe culoarea, oamenii sa vorbeasca altfel, iar muncile sa devina o celebrare a pamantului si a vietii. Pana cand poetul, indeplinindu-si misiunea, dispare din nou in noapte…
In Dragostea de lume, viata linistita a unui orasel este data peste cap de trei evenimente: deschiderea unui cinematograf, intoarcerea de pe mari a fiului ratacitor Joël, cu povestile lui din toata lumea, si sosirea unui barbat cu figura christica, care afirma despre sine ca este Isus. Toate acestea le deschid locuitorilor ochii spre lumi nebanuite si, totodata, le inflacareaza mintile.