Descriere - Trauma si Corpul
O abordare senzoriomotorie a psihoterapiei
Acest volum reprezinta o revizuire detaliata a cercetarii in neurostiinta, trauma, disociere si teoria atasamentului, care indica necesitatea unei abordari integrative minte-corp a traumei. Premisa acestei carti este ca, adaugand interventii orientate asupra corpului in repertoriul lor, terapeutii pot creste profunzimea si eficacitatea procesului clinic. Psihoterapia senzoriomotorie este o abordare care se bazeaza pe intelegerea psihoterapeutica traditionala, dar include corpul ca fiind central in domeniul terapeutic al constientizarii, folosind abilitati de observare, teorii si interventii care nu sunt practicate de obicei in psihoterapia psihodinamica. Prin sintetizarea interventiilor de "jos in sus" si de "sus in jos", autorii combina ambele procese pentru a ajuta clientii traumatizati cronic sa gaseasca solutie si sens in viata lor si sa dezvolte un nou sentiment de sine, integrat somatic.
Teme tratate in Trauma si Corpul: dimensiunile congnitiva, emotionala si senzoriomotorie ale procesarii informatiei • modularea excitatiei • reglarea corpului • raspunsurile de orientare • subsistemele de aparare • sisteme de adaptare si de actiune • principiile tratamentului psihoterapeutic • aptitudini pentru a lucra cu corpul in prezent • dezvoltarea resurselor somatice pentru a atinge stabilitatea • procesarea informatiilor.
Premisa acestei carti fundamentale in domeniul psihosomaticii – care se adreseaza atat psihologilor, psihiatrilor, asistentilor sociali, psihoterapeutilor, consilierilor si medicilor care trateaza persoane traumatizate, cat si publicului larg interesat – este ca terapia traumei poate sa devina mai profunda si mai eficienta prin folosirea tehnicilor de interventie orientate spre corp. Psihoterapia senzoriomotorie se bazeaza pe intelegerea psihoterapeutica traditionala, dar abordeaza corpul ca fiind central in procesul terapeutic. In abordarea senzoriomotorie creata de Pat Ogden sunt integrate principii teoretice si abordari de tratament atat din sanatatea mintala, cat si din traditiile psihoterapiei corporale folosite in jurul lumii, in diverse culturi. Psihoterapia senzoriomotorie isi fundamenteaza mare parte a surselor in metoda Hakomi (o forma de psihoterapie orientata spre corp), incorporeaza teoria si tehnica din psihoterapia psihodinamica, include teoria si tehnica din terapia cognitiv-comportamentala, se bazeaza la detaliu pe studii din domeniul neurostiintelor si din teoriile atasamentului si disocierii.
Teme tratate in Trauma si Corpul: dimensiunile congnitiva, emotionala si senzoriomotorie ale procesarii informatiei • modularea excitatiei • reglarea corpului • raspunsurile de orientare • subsistemele de aparare • sisteme de adaptare si de actiune • principiile tratamentului psihoterapeutic • aptitudini pentru a lucra cu corpul in prezent • dezvoltarea resurselor somatice pentru a atinge stabilitatea • procesarea informatiilor.
*
"Modul in care gandim si ce anume gandim este literalmente modelat de corpul nostru, dar si viceversa.”
"Experienta corporala devine o cale primara de interventie in psihoterapia senzoriomotorie, iar exprimarea emotionala si crearea de semnificatii apar din reorganizarea somatica ulterioara a raspunsurilor obisnuite asociate traumei. Abordarile senzoriomotorii sintetizeaza interventii ?de sus in jos? (de la minte la corp) si ?de jos in sus? (de la corp la minte), acordand atentie directa corpului, astfel incat sa devina posibila abordarea tendintelor arhaice, automate si involuntare care stau la baza raspunsurilor traumatice si posttraumatice.”
Pat Ogden
CUPRINS
Cuvant-inainte de Diana Vasile 9
Multumiri 13
Prefata de Daniel J. Siegel 17
Prefata de Bessel Van Der Kolk 22
Introducere 37
PARTEA I
TEORIA
01. Procesarea ierarhica a informatiilor.
Dimensiuni cognitive, emotionale si senzoriomotorii 50
02. Fereastra de toleranta.
Capacitatea de a modula excitatia 85
03. Atasamentul.
Rolul corpului in reglarea diadica 106
04. Raspunsul de orientare.
Ingustarea campului constiintei 143
05. Subsistemele de aparare.
Raspunsurile de mobilizare si de imobilizare 174
06. Adaptarea.
Rolul tendintelor si sistemelor actionale 209
07. Trauma psihologica si creierul: spre un model de tratament neurobiologic 256
PARTEA A II-A
TRATAMENTUL
08. Principiile tratamentului: aplicarea teoriei in practica 290
09. Organizarea experientei: abilitati necesare pentru lucrul cu corpul in momentul prezent 326
10. Faza 1 a tratamentului psihoterapeutic: dezvoltarea resurselor somatice necesare stabilizarii 353
11. Faza 2 a tratamentului psihoterapeutic: procesarea amintirilor traumatice si recuperarea actelor de triumf 397
12. Faza 3 a tratamentului psihoterapeutic: integrarea si succesul in viata cotidiana 447
Bibliografie 499
Index de termeni 530
Index cu nume de autori mentionati in carte 548