Descriere - Tratat de chirurgie - Volumul IV Chirurgie Toracica. Sub redactia - Irinel Popescu
Cuvant Inainte :
Elaborarea unui tratat a fost considerata intotdeauna o datorie de onoare pentru reprezentantii scolii de chirurgie din Romania. Sarcina dificila, fara indoiala, dar pe care, incepand din a doua jumatate a secolului trecut chirurgii romani si-au asumat-o, rezultatul fiind editiile aparute sub redactia lui Nicolae Hortolomei si Ion Turai, Theodor Burghele, Eugen Proca, Nicolae Angelescu.
Un tratat de chirurgie este in primul rand o oglinda a chirurgiei romanesti la momentul respectiv.
Desi participarea autorilor straini nu este a priori exclusa (in aceasta editie acestia se vor regasi), tratatul de chirurgie a fost si ramane in primul rand o opera nationala.
Evident, un astfel de tratat abordeaza si ultimele noutati - tocmai de aceea este mereu nevoie de editii noi.
Totusi, inainte de orice, lucrarea reflecta experienta autorilor, remarcabila in majoritatea cazurilor si cu nimic mai prejos de standardele internationale.
Am fost onorat sa beneficiez in alcatuirea acestei editii de colaborarea unora din cei mai prestigiosi specialisti din tara, in toate domeniile chirurgiei.
Consider ca, in ansamblu, repartitia pe centre universitare a celor 10 volume si a capitolelor pe care le contin, este echilibrata si reflecta, in acelasi timp, preocuparile speciale ale autorilor pentru anumite probleme.
Cele zece volume ale seriei reprezinta 10 discipline chirurgicale; chirurgie generala are insa doua volume, in timp ce ginecologia si chirurgia pediatrica au fost cuprinse impreuna, intr-un singur volum. Un mare merit in aparitia acestui tratat revine, desigur, coordonatorilor de volum care si-au asumat sarcina dificila a uniformizarii textului si ilustratiei, a bibliografiei etc.
Doresc sa le multumesc pe aceasta cale pentru marele efort pe care l-au depus.
Menirea principala a unui astfel de tratat este una didactica. Cartea se adreseaza rezidentilor, medicilor specialisti, precum si tuturor care vor sa-si completeze cunostintele in domeniul chirurgiei.
A fost acoperita, in linii mari, tematica de admitere in rezidentiat, curricula de pregatire a rezidentilor si tematica examenelor de specialitate din respectivele domenii ale chirurgiei.
Autorii au cautat sa abordeze subiectele cat mai complet. iar redactorul seriei nu a impus restrictii legate de intinderea capitolelor.
De aceea. informatia va fi in multe cazuri aproape exhaustiva, dar cititorul si mai ales cel car urmeaza sa utilizeze materialul pentru un apropiat examen poate avea un sentiment de frustrare.
O editie viitoare poate reconsidera acest aspect, in favoarea unei mai mari concizii a materialului.
Semnalele venite din partea cititorilor vor fi de un real folos in acest sens. deoarece, ca de obicei, ei sunt supremii judecatori.
Cateva subiecte se vor regasi tratate in mai multe locuri: dat fiind caracterul din ce in ce mai interdisciplinar al medicinii actuale, acest lucru era inevitabil. Pe de alta parte, ni s-a parut absolut firesc sa existe unele diferente de abordare intre autori.
Pentru cei care inteleg caracterul complex al medicinei contemporane, acesta este un lucru normal.
Mai dificil poate fi pentru cei care se pregatesc pentru examene si care ar fi dorit probabil o abordare mai uniforma.
Apelam la intelegerea lor cat si a celor care vor alcatui bibliografia si testele pentru viitoarele examene, rugandu-i sa inteleaga ca in medicina continua sa existe controverse si puncte de vedere diferite asupra aceluiasi subiect.
Atat pentru redactor, cat si pentru autori. a fost o sansa sa poata colabora cu Editura Academiei Romane, al carei prestigiu binecunoscut a insemnat, in acelasi timp, un imbold la o munca serioasa si de calitate.
Un cuvant de recunostinta, din partea tuturor celor care au contribuit la aceasta lucrare, d-Iui acad, Dumitru Radu Popescu. directorul editurii. si d-Iui acad. Laurentiu Mircea Popescu, fara sprijinul carora acest tratat nu ar fi putut sa apara.
Prof. dr. Irinel Popescu
Prefata :
"Sa sadesti un pom, sa faci o casa si sa faci un copil", graieste un vechi proverb romanesc. Daca ai facut toate acestea, inseamna ca nu ai facut umbra pamantului fara de nici un folos si ca ai lasat ceva in urma ta care sa aminteasca semenilor despre trecerea prin timp a fiintei tale.
Dar, sa scrii o carte sau poate mai multe, de unul singur sau cel mai bine in colaborare, asta cum se cheama?
Si pentru a nu ramane o intrebare retorica, am sa incerc sa dau si un raspuns. Asta inseamna ca ti-ai facut datoria fata de tine, iar daca aceasta carte este de folos si altora si in special tinerilor, semnifica ca ti-ai facut datoria si fata de ei.
A-ti face datoria in chirurgie, inseamna a fi un adevarat chirurg. Iar a fi un chirurg "facut si NU nascut", inseamna ca apartii unei scoli, la care te-ai format, ca ai avut un maestru, un mentor, un profesor care la randul lui a fost elevul unui predecesor.
Fostii nostri maestrii pe langa munca de zi cu zi in sala de operatie, au pus mana si pe condei, nu numai pe bisturiu. Iar unii dintre ei au avut intr-adevar "muc la condei", pentru a-I parafraza pe Eminescu.
In chirurgia toracica s-au scris tratate si monografii dupa care generatia mea a invatat. A scris profesorul Carpinisan, profesorii Oancea, Coman, Ziti, doctorii Bejan, O.T. Iliescu, Hica, Stan si altii. Noi, dupa cartile lor ne-am instruit, pentru care le ramanem indatorati.
A venit timpul ca si generatia noastra sa puna mana pe condei si sa innegreasca hartia cu folos. Asta s-a datorat, in principal, faptului ca si alte generatii chirurgicale ajunse la varful specialitatii lor au facut un lucru similar.
Asa se face ca impreuna cu totii, indemnati de profesorul Irinel Popescu, incercam sa scriem un Tratat de Chirurgie. Din acest tratat face parte si volumul nostru, consacrat chirurgiei toracice. In paginile sale veti gasi 46 de capitole, la scrierea carora au contribuit 25 de autori. Practic, sunt cuprinse toate aspectele de patologie chirurgicala traumatica toracica, a peretelui toracic, a pleurei si pericardului, a traheei si a plamanului, a mediastinului, a diafragmului.
Un capitol reprezentativ este consacrat anesteziei in chirurgia toracica, care este o premiera pentru o carte de chirurgie toracica.
In domeniile in care scoala romaneasca de chirurgie toracica nu are experienta, am apelat la autori straini.
Multumim Profesorului Klepetko de la Viena pentru capitolele ""Transplantul pulmonar" si ""Endarterectomia pulmonara pentru hipertensiunea pulmonara tromboembolica", acestea fiind capitole tot in premiera pentru prezentul tratat si un adevarat ghid diagnostic si terapeutic pentru noi, care incercam sa calcam pe urmele celor cu experienta in domeniu.
Nu i-am uitat pe antemergatorii nostri in chirurgia toracica. Lor le este consacrat un capitol de prim inceput al tratatului. Daca nu ar fi existat ei nu am fi existat noi.
Chirurgia toracica in Romania s-a nascut prin chirurgii de chirurgie generala din a doua parte a secolului al XIX, dar in special din prima jumatate a secolului al XX-lea. Ei au fost adevaratii pionieri si in cele mai multe cazuri au fost autodidacti, cu alte cuvinte au invatat chirurgia toracica la locul de munca. Loc, care a fost in spitale mai mici sau mai mari sau sanatorii rasfirate prin munti.
Pe drumuri de ses sau de munte, cu instrumentele chirurgicale in tasca, cu credinta in suflet si cu speranta de izbanda au pasit pionierii chirurgiei toracice romanesti.
Lor, cat si tuturor chirurgilor romani care in timp s-au aplecat asupra chirurgiei toracice, le dedicam aceasta carte.
Prof. dr. Teodor Horvat
Nr. de pagini : 890
Anul aparitiei : 2008