Descriere - Transcenderea nivelurilor constiintei. Scara spre Iluminare (David R. Hawkins MD, Ph.D.)
Pornind de la deja binecunoscuta harta a nivelurilor constiintei prezentata de autor inca din 1995, Transcenderea Nivelurilor Constiintei se intoarce la explorarea expresiilor si limitarilor inerente ale eului, oferind totodata explicatii detaliate cu privire la modul in care acestea pot fi depasite. Mai degraba un manual practic pentru intelegerea comportamentelor umane din punct de vedere psihologic si social, aceasta carte usureaza cercetarea celor porniti in studierea constiintei. Precum si in cazul celorlalte carti ale doctorului Hawkins, nivelul de constiinta al cititorului sporeste prin simpla expunere la materialul prezentat in aceasta carte. Acest fapt deschide calea spre eliberarea de suferinta proprie, dar si a altora, ducand la implinirea scopului lucrarii: facililitarea procesului iluminarii cititorului.
David R. Hawkins M.D., Ph.D. este recunoscut in toata lumea ca un invatator important al Caii Iluminarii. Experienta sa cuprinde mai bine de 50 de ani de practica psihiatrica. Este totodata un cercetator recunoscut in domeniul naturii constiintei si prezinta conferinte pe aceasta tema in toata lumea.
Propria sa evolutie spirituala este descrisa in lucrarile anterioare, fiind redata pe scurt si in lucrarea de fata la capitolul "Despre Autor”.
Cuprins:
Sectiunea intaia – Privire Generala
Evolutia Constiintei
Pentru a intelege nivelele calibrate ale constiintei, e util sa recapitulam modul in care a aparut aceasta pe planeta, precum si evolutia ei de-a lungul istoriei, incepand cu regnul animal pana la omenire. Punctul initial de interes rezida in evolutia eului, cu limitarile sale innascute. Termenul eu are o alta semnificatie in lucrarea spirituala decat in psihologie, psihanaliza sau in teoriile lui Jung si Freud. Diferentele vor fi clarificate ulterior.
Eul nu poate fi depasit daca e perceput ca un dusman. El reprezinta o mostenire biologica si fara el nimeni nu ar mai fi in viata pentru a se plange de limitele sale. Prin intelegerea originii si importantei sale pentru supravietuire, eul poate fi vazut deopotriva ca fiind benefic, dar inclinat sa devina nestapanit si sa cauzeze probleme emotionale, psihologice si spirituale in cazul in care nu e depasit.
De la Nemanifestat la Manifestat, energia constiintei insasi interactioneaza cu materia si reprezinta acea expresie a Divinitatii prin care apare viata. in formele cele mai timpurii, expresiile animale ale vietii erau foarte primitive si nu aveau o sursa interioara cunoscuta de energie. Prin urmare, supravietuirea depindea de atragerea acestei energii din exterior. Aceasta nu constituia o problema in regnul vegetal, unde clorofila transforma automat energia solara in procesele chimice necesare. Viata animala a trebuit sa castige ceea ce ii era necesar din mediul inconjurator, iar principiile stabilite atunci au fundamentat esenta eului, care si acum este centrata in principal asupra intereselor personale, achizitiei, cuceririi si rivalitatii cu alte organisme in vederea supravietuirii. Cu toate acestea, e important de notat ca el detine si alte insusiri, precum curiozitatea si cautarea, deci prin urmare capacitatea de invatare.
Pe masura ce evolutia a progresat, mecanismele de supravietuire au devenit mai elaborate, ca si calitatea inteligentei, prin intermediul careia informatia e dobandita, stocata, procesata, comparata, integrata, corelata si stratificata. Aceasta observatie sta la baza teoriei "modelului inteligent” ce nu necesita nicio presupunere cu privire la Divinitate sau Creator. Ea confirma ca una din calitatile innascute ale energiei vietii e aceea ca prin experienta, aceasta acumuleaza informatii si e capabila sa le proceseze intr-o integrare progresiva si intr-o stratificare complexa.
Apoi viata a evoluat progresiv in forme tot mai inalte, iar daca aceasta evolutie este redata in forma unei harti ce acopera perioade mari de timp, expresia ei in regnul animal devine evidenta.
Nivelul calibrat de constiinta al omului a evoluat incet. Astfel, in momentul nasterii lui Buddha, constiinta colectiva a intregii umanitati calibra la nivelul 90. Ea a crescut la aproape 100 in momentul nasterii lui Cristos si incet, in ultimele doua milenii, a evoluat pana la valoarea 190 unde a stagnat multe secole pana la sfarsitul anilor 1980. Atunci, aproximativ in momentul Convergentei Armonice de la sfarsitul acestei perioade, a sarit brusc de la nivelul 190 la 204-205, unde a ramas pana in noiembrie 2003, cand din nou a sarit brusc pana la actualul nivel de 207. in prezent, aproximativ 78% din populatia lumii calibreaza sub nivelul 200 al constiintei, in ciuda faptului ca doar in America e vorba de 49%. Semnificatia faptului ca nivelul de constiinta al aproximativ 80% din totalul populatiei lumii este inca sub valoarea 200 este ca lumea e dominata de instincte, motivatii si comportamente animale primitive, asa cum se poate vedea in orice buletin de stiri.
Una dintre semnificatiile majore ale Scalei Calibrate a Constiintei (vezi mai jos) este ca nivelul 200 diferentieaza adevarul de falsitate. Prin urmare, nivelele situate peste valoarea 200, ce progreseaza algoritmic, indica puterea, iar cele de dedesubt se coreleaza cu forta, indiferent de expresiile pe care le ia aceasta: fizice emotionale ori sociale. Diferenta poate fi exprimata plastic prin dictonul conform careia condeiul (ideologia) este mai puternic decat sabia (forta).
Foarte important este si faptul ca fiziologia creierului se schimba si ea dramatic la nivelul 200 al constiintei, care reprezinta, prin urmare, pragul de la care calitatea vietii se modifica - si aceasta nu numai in ceea ce ii priveste pe oameni, ci si in cadrul regnului animal, marcand tranzitia de la speciile pradatoare la cele benigne. Acest lucru este exprimat prin aparitia grijii pentru bunastarea, supravietuirea si fericirea celorlalti, si nu doar a propriei persoane.