Descriere - Trandafirul. Valente dietetice si terapeutice
Inca de la inceputurile civilizatiei, trandafirul a reprezentat pentru umanitate un etalon al frumusetii, elegantei si rafinamentului. Cu adevarat legendar, trandafirul a influentat istoria, a inspirat celebri poeti si pictori ai vremii, a declansat conflicte politice si religioase, a stat la baza intemeierii unor regate si societati secrete si a fost unul dintre cele mai vechi ingrediente folosite in terapeutica si cosmetica.
Ilustrii medici si naturalisti ai vremii au observat inca din antichitate valentele terapeutice ale trandafirilor, evidentiind in lucrarile lor capacitatea acestora de a trata o gama variata de afectiuni atat fizice, cat si psihice. Astazi, studiile de biochimie si farmacognozie moderne confirma stiintific proprietatile terapeutice ale acestor plante, creand astfel premisele unor noi posibilitati de tratament. Gratie unei pleiade de compusi bioactivi cum ar fi: polifenolii, vitaminele, carotenoizii si acizii organici, trandafirii prezinta o multitudine de actiuni farmacologice dintre care putem enumera: antioxidanta, aintiinflamatoare, antitumorala, neuroprotectoare, antidepresiva si antistres, antiulcerogenica, hipoglicemianta si hipolipemianta, hepatoprotectoare si detoxifiantă, nefroprotectoare si antilitiazica, antivirala si antibacteriana, regeneratoare si anti-aging.
Astfel, in lumina acestor studii recente, am dorit ca, prin lucrarea de fata, sa readuc in atentia specialistilor in domeniu, cat si publicului larg, valentele curative ale diferitelor specii de trandafiri, impreuna cu indicatiile terapeutice si dietetice specifice in diverse tipuri de afectiuni.
Autorul