Descriere - Traind dupa invatatura lui Bhagavan
Sri Ramana Maharshi este unul dintre cei mai respectati maestri spirituali pe care i-a dat vreodata India. Prezenta lui puternica, investigatia asupra Sinelui – doctrina lui desavarsita, ca si viata lui exemplara atrag noi discipoli chiar si in ziua de azi. Aceasta carte este povestea vietii unuia dintre cei mai apropiati discipoli ai lui Bhagavan, care a fost Annamalai Swami, scrisa de catre David Godman, cautator fervent al adevarului si invataturilor spirituale autentice.
Marturia lui Annamalai Swami despe viata traita alaturi de Bhagavan s-a dovedit a fi atat de revelatoare si transformatoare, incat a sfarsit prin a deveni o carte intreaga, cea de-a patra scrisa de catre David Godman despre Sri Ramana si discipolii sai. Traind in apropierea Maestrului aproape toata viata sa, Annamalai Swami intruchipeaza in relatia sa cu Bhagavan o intalnire tipica intre Guru si discipol, o calatorie spirituala profunda ce scoate in evidenta gratia Maestrului pentru devotul care i se daruieste in mod neconditionat.
Din 1976, cand a ajuns pentru prima oara la ashramul lui Ramana Maharshi de la Tiruvannamalai, si pana in prezent, David Godman a scris peste 16 lucrari dedicate lui Sri Ramana, invataturilor acestuia si discipolilor sai. El a devenit cunoscut prin antologia Fii ceea ce esti, care reuneste conversatii cu diferiti cautatori, veniti la ashramul lui Bhagavan pentru indrumare spirituala.
"Dupa cateva minute, Madhava Swami a iesit, lasandu-ma singur cu Bhagavan. Adusesem un mic pachet cu struguri uscati si niste zahar candel pentru a i le da. Le-am pus pe o masuta care era langa canapeaua lui Bhagavan si m-am prosternat in fata lui. Ridicandu-ma in picioare, am vazut ca Bhagavan manca un pic din ofranda mea. In timp ce-l priveam inghitind, mi-a venit gandul ca ofranda mea ajungea direct in stomacul lui Shiva. M-am asezat, iar Bhagavan m-a privit insistent in tacere timp de 10-15 minute. In timp ce Bhagavan ma privea, aveam o senzatie de intensa de alinare fizica si relaxare. Simteam cum o racoare minunata imi cuprinde trupul. Era ca si cum m-as fi cufundat intr-o piscina cu apa rece dupa ce am fost afara, in bataia soarelui.”
Annamalai Swami
Din punct de vedere filosofic, invataturile lui Bhagavan apartin unei scoli de gandire din India, care este cunoscuta ca Advaita Vēdanta. (Totusi, el spunea ca invataturile sale proveneau din propria lui experienta, si nu atat din ceea ce a citit.) Bhagavan si alti maestri Advaita afirma ca Sinele (Atman) sau Brahman este singura realitate existenta si ca toate fenomenele sunt manifestari sau aparente indivizibile aflate in launtrul lui. Conform lui Bhagavan si altor invatatori Advaita, scopul suprem al vietii este de a depasi iluzia ca esti o persoana individuala care functioneaza prin intermediul unui corp si al unei minti intr-o lume de obiecte separate ce interactioneaza reciproc. Odata ce ti-ai dat seama de asta, devii constient de ceea ce esti cu adevarat: constiinta imanenta si lipsita de forma. Aceasta stare suprema de constiinta, care este cunoscuta ca realizare a Sinelui, poate fi dobandita, in opinia lui Bhagavan, prin practicarea unei tehnici numite "investigatie asupra Sinelui”.
CUPRINS
Introducere 9
Calea mea catre Bhagavan 14
Lucrari de constructie – I 46
Mancarea din ashram 86
Vietuitoarele din ashram 101
Viata din ashram 120
Cum erau mustrati slujitorii si lucratorii 120
Ramakrishna Swami 124
Vizita lui Gandhi 125
Versuri razlete 126
Arunachala 129
Lakshmana Sharma 132
Furturi minore 133
Ramanatha Brahmachari 135
Diferite Sadhana 137
Indreptarea de sine 139
Arunachala Mudaliar 140
O lume imperfecta 141
Samadhi si parayana 143
Namaskaram (prosternarile) 146
Administratori si asa-zisi administratori 149
Lucrari de constructie – II 180
Palakottu 227
Fragmente de Jurnal 263
Conversatii 307
Bibliografie 405
Glosar 409