Descriere - Traducatorul Sfantului Ioan Gura de Aur in arhivele securitatii. Preotul-profesor Dumitru Fecioru. Autobiografie
"Stiu ca dupa-amiezile si le petrece la continuarea traducerilor operelor Sf. Ioan Gura de aur.” Sursa: "Branet Vasile”, 4 mai 1961
Anul 2019 a fost desemnat de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ca Anul omagial al satului romanesc si anul omagial al patriarhilor Nicodim Munteanu si Iustin Moisescu si al traducatorilor de carti bisericesti. Preotul Dumitru Fecioru (1905-1988) s-a nascut intr-un sat romanesc, a fost hirotonit de catre patriarhul Nicodim Munteanu si a fost prieten bun cu patriarhul Iustin Moisescu, inca din vremea studentiei cand au calcat impreuna pe Sfantul Munte Athos, si totodata s-a remarcat ca unul dintre cei mai talentati si harnici traducatori de carti bisericesti si in special ca traducator al Sfantului Ioan Gura de Aur.
Din neam de razesi (un stramos pe linie materna fusese rasplatit pentru fapte de vitejie de catre domnitorul Petru Rares, fiul lui Stefan cel Mare), preotul Dumitru Fecioru de la la Biserica Barbatescu Nou - Cutitul de Argint s-a nascut la 18 iul. 1905 in satul Poiana din lunca Tazlaului, fiind cel mai mare copil dintre cei opt ai familiei morarului Gheorghe Fecioru.
Dupa cele cinci clase primare in comuna Berzunti, s-a inscris la Seminarul Teologic "Veniamin Costachi” (1918-1926) din Iasi, apoi la Facultatea de Teologie din Bucuresti (1926-1930). In toamna anului 1930, datorita sprijinului istoricului bisericesc Teodor M. Popescu, tanarul absolvent a plecat cu bursa la Atena din partea Ministerului de Finante, unde l-a intalnit pe Iustin Moisescu, viitor patriarh al Romaniei. Intre cei doi s-a infiripat o prietenie de-o viata. Cine s-ar fi gandit ca peste o jumatate de secol cei doi vor scoate colectia patristica "Parinti si Scriitori Bisericesti” in plin regim ceausist?
La trecerea parintelui Dumitru Fecioru in viata de dincolo de mormant, Parintele Galeriu a scris urmatorul text:
"Cu Preotul Profesor Doctor DUMITRU FECIORU trece in Biserica cereasca, si se inscrie in istoria Bisericii de aici, unul din truditorii de prima marime in ogorul Teologiei Ortodoxe Romanesti. Viata ni-l arata din frageda varsta raspunzand unei asemenea vocatii timpurii si indrumat unei asemenea slujiri [...] Preotul D. Fecioru cu darul si pregatirea sa in cele mai bune scoli teologice romanesti si straine, cu o putere de munca exceptionala, pilduitoare, se putea realiza cu opere teologice proprii, dovedind prin studiile sale publicate o gandire originala, adancind si dand o expresie mereu actuala Revelatiei divine, manifestata suprem in Iisus Hristos. Dar cu smerenie si cuviinta a raspuns unei alte cerinte a Bisericii, anume, aceea de traducator.”