Descriere - Totul despre trichinelorza
Situatia actuala a trichinelozei in tara noastra deterina serioase implicatii de sanatate, economice si sociale, de o gravitate nemaiintalnita. Cartea se adreseaza nu numai speciailstilor in domeniu, medici umani, medici veterinari, ingineri zootehnisti, asistenti sanitari, asistenti veterinari si operatori trichineloscopisti, ci si crescatorilor de animale, vanatorilor si mai ales marelui public consumator de carne de porc si de vanat.
Cuprins
Trichineloza la om si la animale
1. Istoric
2. Notiuni elementare privind unele tesuturi si organe umane
3. Agentul cauzal al trichinelozei
4. Dezvoltarea parazitului Trichinella spiralis in organismul omului sau animalelor
5. Evolutia trichinelozei la om
6. Trichineloza la om, in Romania
7. Trichineloza la porci, in Romania
8. Trichineloza la vanat si alte specii de animale
9. Trichineloza la om si animale in tari invecinate cu Romania
10. Rezistenta larvelor de Trichinella in conditii naturale
11. Circulatia in natura a parazitului Trichinella spiralis
12. Aspecte clinice la niamle
13. Receptivitatea si rezistenta animalelor la infestari experimentale
14. Locuri de electie a larvelor in musculatura
15. Diagnosticul trichinelozei la animale in viata
16. Numarul de larve in infestatii naturale
17. Incercari de vaccinare la animale
18. Rezultate obtinute in tratamentul porcilor bolnavi de trichineloza
Masuri de prevenire si combatere a trichinelozei
19. Depistarea larvelor de Trichinella in carnea proaspata
20. Examenul trichineloscopic la carnea proaspata
21. Examenul trichineloscopc la carnea congelata
22. Examenul trichineloscopc la carnea conservata (produse de carne si resturi de carne de pe piei)
23. Diagnostic diferential
24. Examinarea carnii prin digestie artificiala
25. Examinarea carnii prin metoda maceratiei
26. Valoarea comparativa a diagnosticului prin trichineloscopie si digestie artificiala
27. Confirmarea diagnosticului
28. Marcarea carnurilor
29. Masuri pentru carnurile infestate
30. Aspecte juridice
31. Metode pentru distrugerea larvelor de Trichinella din carne
32. Metode de conservare a larvelor din carne
33. Unele considerente si propuneri in problematica scolarizarii in trichineloscopie si digestie artificiala
35. Prevenirea aparitiei si raspandirii trichinelozei la porci si alte specii de animale
36. Educatia sanitara a populatiei, factor esential in prevenirea, reducerea si combaterea trichinelozei
37. Rezumat sub forma de intrebari si raspunsuri
Numar pagini: 192
Format: 13x20
Anul aparitiei: 2002
Autori: Ioan Cironeanu, Alex. Todor Ispas