Descriere - Teoria si practica nursing. Volumul III, Procesul de ingrijire a pacientului
TEORIA SI PRACTICA NURSING - Volumul III. PROCESUL DE INGRIJIRE A PACIENTULUI. Nursing General I - Autor: Vasile Baghiu
Volumul exploreaza in principal procesul de ingrijire cu etapele lui definitorii dupa formula CDPAE (culegerea de date, diagnosticarea nursing, planificarea ingrijirilor, aplicarea interventiilor, evaluarile), dar ofera si cateva repere istorice ale nursingului, prezinta o serie de teorii si modele specifice domeniului si contureaza aspectele de baza ale profesiei de asistent medical generalist. Elevii, studentii si profesorii din domeniu vor gasi aici un ghid util corespunzator modulului "Nursing General I” din curricula scolilor postliceale sanitare, iar asistentii medicali isi pot verifica anumite cunostinte si practici din experienta lor de la patul bolnavului.
Este structurat pe sapte capitole, carora li se adauga, la final, o sectiune cu anexe si o lista bibliografica.
Primul capitol prezinta cateva definitii si explica dubla calitate a nursingului, de stiinta si arta.
Al doilea capitol descrie – intr-o maniera sintetica – procesul de ingrijire. Este aici clarificat scopul pentru care se face culegerea de date in nursing, adica identificarea diagnosticelor de ingrijire, care sunt elementele de baza ale planului de ingrijire, pe baza carora pot fi stabilite obiectivele si interventiile, indiferent de modelul nursing adoptat.
Capitolul al treilea prezinta mai multe modele si teorii nursing si sintetizeaza contributii istorice in domeniu dintre cele mai importante: Florence Nightingale, Hildegard Peplau, Marta Rogers, Callista Roy, Betty Neuman, Dorothea Orem, Nancy Roper, Virginia Henderson, Phil Barker si Marjory Gordon, care au imbogatit domeniul nursingului atat teoretic, cat si practic. Modelul sistemelor functionale al lui Marjory Gordon este prezentat si in detaliu intr-un capitol final, separat, pentru ca acest ghid-manual pledeaza pentru trecerea cat mai curand la folosirea lui (este baza pentru sistematizarea NANDA-I), atat in scoala, cat si in practica.
Capitolul al patrulea prezinta rolurile si functiile asistentului medical generalist, precum si activitatile pe care le efectueaza in cadrul procesului de ingrijire si calitatile necesare in practica nursing.
Capitolul al cincilea descrie mediul de munca al asistentului medical si calitatile unui mediu de munca sigur, prezinta riscurile, noxele si bolile profesionale in exercitarea acestei profesii, dar si masurile de protectia si securitatea muncii care trebuie luate in vederea protejarii personalului si a pacientilor.
In capitolul al saselea, definitoriu pentru aceasta carte, este conturat procesul de ingrijire, cu toate cele cinci etape (CDPAE): culegerea si analiza datelor, diagnosticarea nursing, planificarea ingrijirilor, aplicarea interventiilor, evaluarile. Fiecare etapa este descrisa in datele ei esentiale, iar utilizatorii cartii isi pot alcatui instrumente de lucru utile si isi pot revizui anumite cunostinte si cutume.
Al saptelea capitol descrie mai aplicativ modelul sistemelor functionale Gordon, cu cele 11 sisteme functionale ("functional patterns”) – carora NANDA-I le-a adaugat ulterior inca trei ("siguranta/ protectie”, "confort” si "crestere/ dezvoltare”), dupa ce a comprimat doua dintre ele ("activitate-miscare” si "somn-odihna”) intr-unul singur ("activitate/ odihna"). A fost inclus aici la final si un model de "screening nursing” (culegere de date) care poate fi folosit cu eficienta in practica ingrijirilor.
Repere istorice si modele stiintifice in nursing
Mediul de munca, functiile si rolurile asistentului medical generalist
Procesul de ingrijire
Aplicatii
Aceasta carte - a treia parte a lucrarii,, Teoria si practica nursing'' - a aparut in continuarea volumelor ''Planuri de ingrijire asociate diagnosticelor nursing NANDA-I'' (Viata Medicala Romaneasca, 2017) si,, Planuri de ingrijire asociate diagnosticelor clinice'' (Cartea Medicala, 2018).
Ea exploreaza, in acord cu standardele internationale la zi si cu cea mai recenta programa specifica din invatamantul sanitar din Romania, procesul de ingrijire cu etapele lui definitorii (culegerea de date, diagnosticarea nursing, planificarea ingrijirilor, aplicarea interventiilor, evaluarule), ofera cateva repere istorice ale nursingului, prezinta o serie de teorii si modele specifice domeniului si contureaza aspectele de baza ale profesiei de asistent medical generalist.
Elevii, studentii si profesorii din domeniu vor gasi aici un ghid foarte util corespunzator modulului,, Nursing General I'' din curricula scolilor postliceale sanitare, iar asistentii medicali isi pot verifica anumite cunostinte si practici din experienta lor de la patul bolnavului.
Anul aparitiei: 2019
Numar pagini: 323
Format: 13x20