Descriere - Teoria si practica de nursing. Nursing in chirurgie, volumul VI
TEORIA SI PRACTICA NURSING -Volumul VI. NURSING IN CHIRURGIE (CHI – I, II).
Autor: Vasile Baghiu
Volumul prezinta, in acord cu cea mai recenta programa din invatamantul sanitar din Romania, procesul de ingrijire perioperatoriu, planuri de ingrijire pentru pacientii cu afectiuni chirurgicale, cu diagnosticele nursing NANDA-I specifice si tehnicile si investigatiile de baza corespunzatoare, cu un capitol introductiv despre procesul de ingrijire general si un model de plan de ingrijire perioperatoriu, cu aduceri la zi conform standardelor internationale. Elevii, studentii si profesorii din domeniu vor gasi aici un instrument de lucru foarte util corespunzator modulului "Chirurgie si nursing specific” (CHI - I, II), iar asistentii medicali isi pot verifica abordari si practici din experienta lor la patul bolnavului.
Volumul are la baza principiul "evidence-based” si exploreaza aspecte esentiale ale ingrijirilor nursing in domeniul chirurgical, cu numeroase aspecte practice si aplicatii. Sunt aici mai multe zeci de planuri de ingrijire (plus tehnici si proceduri) pe afectiuni chirurgicale generale si afectiuni chirurgicale specifice ortopediei, traumatologiei, urologiei si transplantului de organe (care se studiaza in primul semestru si apartin modulului CHI – I), precum si in legatura cu chirurgia toracica, chirurgia cardiovasculara, otorinolaringologia (ORL) si oftalmologia (care se studiaza in semestrul II si apartin modulului CHI – II), asadar pe toate tipurile de patologii din chirurgie incluse in noul curriculum al scolilor postliceale sanitare.
Inainte de prezentarile propriu-zise ale planurilor de ingrijire pe afectiuni chirurgicale, a fost inclus un prim capitol cu descrierea unor aspecte de baza privind organizarea si functionarea serviciilor de chirurgie.
Urmeaza in capitolul al doilea prezentarea procesul de ingrijire general (intr-o forma sintetica, pentru ca acest proces a fost discutat pe larg in celelalte volume, in special in volumele III si V.
In capitolul al treilea, este analizat in amanunt procesul de ingrijire perioperatoriu cu cele trei etape (preoperatorie, intraoperatorie, postoperatorie), cu mai multe repere privind siguranta pacientului, consimtamantul informat, educatia pentru sanatate a pacientului inainte si dupa operatie, factorii de risc in interventiile chirurgicale, principalele diagnostice nursing NANDA-I pentru fiecare etapa, modelul de plan de ingrijire postoperatoriu, durerea postoperatorie, complicatiile postoperatorii, ingrijirea plagii chirurgicale si educatia pentru sanatate oferita pacientului la externare.
Urmeaza capitolul al patrulea in care sunt structurate planurile de ingrijire pentru fiecare afectiune chirurgicala, dupa un tipar care include o parte introductiva de medicina si planul de ingrijire nursing propriu-zis.
La fel ca in volumul anterior, "Nursing in medicina interna”, a fost inclus si aici, in tabelele cu diagnosticele nursing NANDA-I, asa-numitele caracteristici definitorii ("defining characteristics”) pentru toate diagnosticele nursing NANDA-I asociate patologiei specifice si incluse in tabelele corespunzatoare fiecarui plan de ingrijire, pe seama carora asistentii medicali pot avea siguranta ca lucreaza in sistemul "evidence-based nursing” (nursing bazat pe dovezi), organizat, autonom, profesionist. Aceste caracteristici definitorii sunt semne si simptome generale pentru problemele de ingrijire, adica manifestarile sau tot ce cuprinde litera "S” din cunoscuta formula gordoniana PES.
De asmenea, pentru patologia si planurile de ingrijire corespunzatoare a fost adaugat la sfarsitul fiecarui subcapitol reprezentand cate o disciplina chirugicala (generala, ortopedie, traumatologie etc.) si cate o sectiune cu investigatii, tehnici si proceduri specifice, in asa fel incat tabloul procesului de ingrijire sa fie cat mai complet.
Cartea prezinta, in acord cu cea mai recenta programa din invatamantul sanitar, procesul de ingrijire perioperatoriu si planuri de ingrijire pentru pacientii cu afectiuni chirurgicale, cu diagnosticele nursing NANDA-I
specifice si tehnici si investigatii de baza, cu un capitol introductiv despre procesul de ingrijire general si un conform standardelor internationale.
Elevii, studentii si profesorii din domeniu vor gasi aici un instrument de lucru foarte util corespunzator modulului "Chirurgie si nursing specific” (CHI – I-II), iar asistentii medicali isi pot verifica abordari si practici din experienta lor la patul bolnavului.
In afara de 41 de planuri de ingrijire pe afectiuni chirurgicale (mentionate in programa scolara si structurate pe diagnostice nursing NANDA-I) si alte teme importante, volumul contine si un capitol up-to-date despre procesul de nursing in chirurgie, cu un model concret de plan de ingrijire pe cele trei etape: preoperatorie, intraoperatorie, postoperatorie.