Descriere - Teoria generala a expertizelor criminalistice
Versatilitatea modului de operare infractional al delincventilor, precum si adaptarea nevoilor acestora la noile tehnologii, in vederea obtinerii produsului infractional, au deschis calea autoritatilor judiciare in procesul de orientare a demersurile lor privind controlul fenomenului criminalitatii. Acest lucru a fost posibil prin activarea mecanismelor si instrumentelor juridice de prevenire si combatere a tuturor formelor de infractiuni. In egala masura, criminalistica a contribuit esential in acest domeniu, fapt ce a impus o reevaluare a functiilor de preventie si control al criminalitatii.
Volumul Teoria generala a expertizelor criminalistice a fost conceput in dorinta de a reda, tuturor celor interesati de domeniul expertizelor criminalistice, atat studentilor, cat si specialistilor, o culegere de texte, analize si sinteze cu privire la tehnicile, metodele stiintifice si instrumentele de investigare criminalistica a infractiunilor. Tema abordeaza categoriile de expertize criminalistice din perspectiva intelegerii mecanismelor de solutionare a cauzelor penale pe baza de probe stiintifice. Procesul de standardizare a expertizelor criminalistice a justificat ideea de regandire a opiniei stiintifice si a locului acesteia in cadrul stiintelor juridice, in general, si al procesului penal, in special.
Lucrarea este imbogatita cu jurisprudenta, culeasa din cadrul instantelor judecatoresti, in acele hotarari judecatoresti pronuntate in cauzele penale, in care au fost dispuse si s-au efectuat expertize criminalistice in diverse specialitati. Comentariile realizate pe marginea acestor texte jurisprudentiale aduc argumente pertinente, menite sa asigure cititorului o viziune clara si completa in ceea ce priveste activitatea de investigare criminalistica a infractiunilor, privita din punctul de vedere al unei teorii generale a expertizelor criminalistice.