Descriere - Teoria generala a dreptului 2020
Teoria generala a dreptului urmareste sa inteleaga fenomenul juridic asa cum este acesta, studiind ratiunea de a fi a scopurilor sale, conceptele fundamentale, realizarea sa, instrumentele, metodele si modurile sale de aplicare. Prezentul curs le va permite studentilor sa se familiarizeze cu principalele probleme ale acestei discipline. El nu are ca scop predarea unei anumite teorii din domeniul fenomenului juridic, ci identificarea unor intrebari majore esentiale pentru intelegerea dreptului. Pentru fiecare dintre temele selectate, mai multe abordari teoretice sunt prezentate succesiv. Acest lucru este menit sa-i ajute pe studenti sa-si structureze si sa-si orienteze gandirea printre multiplele fluxuri care formeaza teoria juridica.
Cursul isi propune sa promoveze o reflectie critica asupra legii si, mai ales, asupra functiei dreptului intr-o societate deschisa, bazata pe guvernarea prin libertatea individuala (libertatea intreprinderii, libertatea contractuala, autonomia individuala).
Cursul domnului conf. univ. dr. Cezar Tita se adreseaza cu precadere studentilor facultatilor de Drept, facilitandu-le identificarea principalelor institutii juridice, intelegerea structurii sistemului de drept, a procedurii legiferarii si a aplicarii si interpretarii normelor juridice.
Cursul este structurat in 14 capitole si debuteaza cu prezentarea locului stiintei dreptului in sistemul stiintelor sociale. Ulterior autorul analizeaza metodele cercetarii stiintifice a dreptului, conceptul dreptului, relatia dintre drept si stat, principiile si functiile dreptului, locul dreptului in sistemul normativ social, norma juridica, izvoarele dreptului, tehnica elaborarii actelor normative, realizarea dreptului, interpretarea normelor juridice, raportul juridic si, in capitolul final, raspunderea juridica.
Importanta intelegerii teoriei generale a dreptului este una de necontestat. Asa cum afirma si dl. prof. univ. dr. Nicolae Popa in prefata lucrarii, "Teoria dreptului este angrenata in efortul de decelare a rolului structurilor juridice in mai buna organizare a vietii sociale, asezata pe valori si norme”.
Bogdan Bucatariu