Descriere - Templul de arama
Biografia lui Padmasambhava, intemeietorul buddhismului tibetan
Cartea semnata de Lucian Maidanuc reprezinta o contributie remarcabila in domeniul buddhismului tibetan. Este prezentata in filigran, pentru prima oara in spatiul romanesc si nu numai, prestigioasa biografie Zangs gling ma a Marelui Maestru Padmasambhava, supranumit si Guru Rinpoche. Analiza este riguroasa, eleganta, subtila si creioneaza portretul Marelui Maestru, oferind, printr-un gest auroral in cultura romana, traducerea din limba tibetana a fragmentelor-cheie din biografie. Lectura acestei carti constituie fara tagada o piatra de temelie pentru intelegerea buddhismului tibetan.
*
"Aceasta lucrare nu se multumeste sa ne aduca in fata biografiei marelui maestru care a schimbat definitiv destinul Tibetului, ci isi propune sa ne prezinte portretul sau din perspectiva celor sapte ipostaze in care imaginea lui Padmasambhava apare in Zangs gling ma, "Templul de Arama”. Este vorba despre un portret complex, surprins din sapte unghiuri diferite, intrucat cele sapte ipostaze pot fi comparate cu sapte fatete ale unui diamant: desi fiecare dintre ele are o personalitate distincta si propria sa stralucire, totusi doar impreuna, toate sapte, pot desavarsi frumusetea perfecta, fara nicio umbra sau fisura, cu care diamantul ne incanta ochii.
Lucian Maidanuc, lect. univ. dr. asociat, program masteral de Studii Religioase - Texte si Traditii
"Abilitatile exceptionale de documentare si cercetare ale dlui. Maidanuc, maturitatea si pertinenta abordarii, subtilitatea si rafinamentul pe care le exprima utilizand un aparat conceptual riguros si sugestiv deopotriva recomanda cu prisosinta aceasta carte drept reper de netagaduit pe harta studiilor tibetane.
Madeea Axinciuc, prof. univ. dr., director program masteral de Studii Religioase - Texte si Traditii
De ce Religiile lumii?
Pentru ca numai ele dau glas, in mod privilegiat, relatiei cu divinul. Mai presus de cuvinte se afla doar tacerea.
Pentru ca intelegem cu adevarat o religie numai atunci cand ea ne ajuta sa o lasam deoparte.
Pentru ca nu e potrivit sa credem ca stim atunci cand ne consideram atei, liberi-cugetatori sau credinciosi.
Pentru ca exista invatatori si discipoli, cautatori sinceri si calauze cunoscatoare, cercetatori onesti si cititori demni.
Pentru ca ni s-au daruit, in diferite locuri si timpuri, invataturi si practici inalte pe care ne putem stradui sa le patrundem.
Pentru ca exista un singur loc in care ne putem intalni, acum si in toate timpurile: in ceea ce religiile ne dezvaluie a fi
nobletea si desavarsirea omului, in inima lumii.