Descriere - Tehnologie si educatie mecatronica. Auxiliar curricular, liceu tehnologic
Japonezii au meritul de a fi definit sensul acestor miscari de innoire, brevetand in anul 1972 termenul de mecatronica. Termenul a fost utilizat pentru a defini fuziunea tehnologica: mecanica – electronica – informatica. Stradaniile la nivel academic, pentru a asigura pregatirea specialistilor in acord cu cerintele noii tehnologii, au condus la conturarea principiilor mecatronice in educatie.
Aceste principii vizeaza dezvoltarea gandirii sistemice si formarea deprinderilor pentru a lucra in echipa. Mecatronica s-a nascut ca tehnologie si a definit foarte curand o filosofie care s-a raspandit in intreaga lume.
Pentru practica inginereasca, filosofia mecatronica a marcat saltul de la ingineria traditionala, secventiala, la ingineria simultana sau concurenta (paralela). Educatia mecatronica asigura flexibilitate in actiune si in gandire, trasaturi definitorii ale specialistului in economia de piata. Valentele creatoare ale mecatronicii au fost confirmate deopotriva, in educatie, cercetare si in productie.
Rezultatele tarilor dezvoltate sunt dovezi de netagaduit. La sfarsit de deceniu si de mileniu, mecatronica este definita simplu: "Stiinta masinilor inteligente”. Acesta este si subtitlul revistei internationale "Mechatronics”, incepand cu primul numar din 1998.
Mecatronica reprezinta suportul principal pentru atingerea obiectivelor pe linia educatiei tehnologice, pentru eficientizarea actului educational in ansamblu. Interesul pentru promovarea acestei filosofii in educatie, cercetare si in productie este motivat si de faptul ca tendintele in dezvoltarea tehnologica inseamna: micromecatronica, nanomecatronica si biomecatronica.
In educatie, abordarea mecatronica este o solutie eficienta pentru promovarea interdisciplinaritatii, ca baza pentru stimularea initiativei si a creativitatii.
Lucrarea se adreseaza tuturor celor implicati in problemele privind reforma invatamantului din Romania. Ea este utila profesorilor din invatamantul preuniversitar, oferind noi deschideri pentru toate ariile curriculare si solutii eficiente pentru promovarea interdisciplinaritatii. De asemenea, poate constitui un suport util pentru oferte educationale viabile in activitatile ce se desfasoara in curriculumul la decizia scolii.
Studentii, cercetatorii si specialistii din productie vor gasi in lucrare raspunsuri privind demersurile necesare in domeniile lor de activitate, in acord cu tendintele in dezvoltarea tehnologica.
ISBN: 973-8318-16-5
An aparitie: 2002
Nr. de pagini: 480
Format: 20x27