Descriere - Tatii vin de pe Marte, mamele de pe Venus
Nu este usor sa fii parinte. Schimbarile care au loc la nasterea primului copil sunt radicale: programul, ritmul zilelor, rutina, modul in care sunt privite trecutul si viitorul, relatia cu sine si cu celalalt. In aceasta carte, un barbat si o femeie vorbesc despre cel mai mare moment de cotitura din viata lor, din punctul fiecaruia de vedere.
Ei sunt parinti, dar si specialisti: el este un psihoterapeut, ea este psiholog educational. Principalele provocari si diferentele de gandire si viziune cu care se confrunta parintii in primii trei ani din viata copilului sunt analizate si explicate astfel incat sa fie intelese si acceptate atat din punctul mamei de vedere, cat si al tatalui.
Alberto Pellai este medic si psihoterapeut pentru copii, dar si cercetator la Departamentul de Stiinte Bio-Medicale al Universitatii din Milano. In 2004, Ministerul Sanatatii din Italia i-a acordat medalia de argint pentru implicare in sanatatea publica.
Barbara Tamborini este psiholog educational si coautor al multor carti despre perioada dezvoltarii copiilor.
Fragment din volumul "Tatii vin de pe Marte, mamele de pe Venus" de Alberto Pellai si Barbara Tamborini:
"Persoanele de sex masculin si cele de sex feminin activeaza arii foarte diferite pentru a infrunta si a solutiona o problema. Extraordinara varietate de diferente structurale, chimice, genetice, hormonale si functionale denota genul caruia ii apartinem, in toate situatiile: la munca, in viata personala, cu prietenii etc.
Divergentele in privinta performantelor in campul profesional si stiintific nu sunt determinate de limitarile intelectuale, ci de genul din care facem parte: cand femeile incep sa ia decizii legate de propriul viitor (casatorie, intemeierea unei familii), ele dezvolta un interes pentru activitati ce solicita o munca solitara si competitiva. Este scris in cromozomi.
Multe femei au o cariera stralucitoare, careia li se dedica in totalitate, dar asta nu anuleaza diferentele dintre sexe. Creierul lor este inclinat spre a exprima in mod verbal emotiile, capabil sa creeze prietenii profunde, apt sa descifreze stari de spirit din expresiile faciale si din tonut vocii, extraordinar in a media conflictele. Femeile au o predispozitie deosebita pentru a avea grija de cei din jur.
La sexul puternic sunt mai dezvoltate ariile impulsurilor sexuale si ale agresivitatii. Din instinct, barbatii incearca sa evite emotiile puternice, sunt mai putin viscerali si mai rationali, pentru a nu-si pierde concentrarea in timp ce se straduiesc sa atinga un obiectiv, de exemplu la munca.
Femeile detesta conflictul. Acesta constituie o piedica in evolutie. Invata asta de la Croods, familia primitiva protagonista a desenului animat de la DreamWorks: cine se cearta moare. Femeia care rupe relatiile cu barbatul este destinata pieirii cu propriii lor copii la pieptul ei, deoarece niciunul nu se mai poate ocupa de procurarea hranei. Din acest motiv este dotata cu o puternica inclinatie spre toleranta.
Astazi, oricine poate argumenta ca nu mai este valabila situatia, multe mame crescandu-si singure copiii. In trecut, a-si musca limba era o calitate necesara pentru a garanta pastrarea casniciei in timp. Astazi, nimeni nu ar mai da un sfat de acest gen, si, totusi, intr-un cuplu, femeia este cea care alege uneori sa mai inchida ochii si sa ierte.”
An aparitie: 2018
Format: 210 x 140 x 20 mm
Nr. pagini: 264