Descriere - Taina veacului ce va sa fie. Viata si nevointele Cuviosului Parintelui nostru Antipa de la Calapodesti
Din cuprins:
Prefata la editia in limba romana;
Nota asupra editiei romanesti;
Introducere: Valaam - Athosul de la Miazanoapte;
Capitolul 1: Copilaria si tineretea;
Capitolul 2: Inceputul nevointelor monahale;
Capitolul 3: Sfintul Munte Athos;
Capitolul 4: La metocul de la Iasi;
Capitolul 5: Plecarea in Rusia;
Capitolul 6: Hotarirea de a ramine in Rusia;
Capitolul 7: Manastirea Valaam;
Epilog;
Bibliografie;
Lista ilustratiilor
Nota asupra editiei romanesti
In Sinaxarele Bisericilor Ortodoxe din Grecia si Rusia acest mare traitor isihast, originar din partile Moldovei, apare trecut sub felurite nume: Cuviosul Antipa Athonitul, Sfintul Cuvios Ieroschimonah Antipa de la Valaam sau Cuviosul Antipa Romanul. Cind Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a recunoscut canonizarea sa (mai 1992), a dispus sa fie trecut in calendar cu titulatura de Sfintul Cuvios Antipa de la Calapodesti, pomenirea sa facindu-se pe 10 ianuarie. In anul 2002, Sfintul Sinod al Bisericii noastre a aprobat si Acatistul Cuviosului, intocmit de P. S. Dr. Ioachim Bacauanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului.
La Sfinta Manastire Christiana din Bucuresti se afla o frumoasa icoana cu moaste a Sfintului Cuvios Antipa de la Calapodesti, ocrotitor al acestui sfint lacas, daruita chiar de catre vrednicul de pomenire si intru fericire adormitul Parinte Patriarh Teoctist. Aceasta icoana este reprodusa si pe coperta editiei de fata, care este in mare masura rodul evlaviei purtate marelui induhovnicit de obstea Christianei si de dreptcredincioasele suflete apropiate sfintei manastiri staretite de Maica Stavrofora Benedicta Chirobocea.
In File de pateric din imparatia monahilor - Sfintul Munte Athos. Cuviosi Parinti athoniti ai veacului al nouasprezecelea (editia a III-a, Ed. Christiana/Sf. Manastire Nera, Bucuresti, 2008, pp. 288-301) Antonie Ieromonahul prezenta mai pe scurt viata si invatatura Sfintului Cuvios Antipa. Cartea de fata o prezinta mult mai pe larg, cu intreg contextul ei istoric si spiritual, precum si cu o bogata ilustratie.
Viata Sfintului Cuvios Antipa (1816-1882) a fost scrisa mai intii de catre ieromonahul Pimen si editata in anul 1893, la Sfinta Manastire Valaam. In prefata cartii sale, parintele Pimen scria: ,,Intotdeauna m-a interesat, in cea mai mare masura, viata de nevointa a ieroschimonahului Antipa. Cu un an inainte de moartea sa, spre sfirsitul Utreniei, in a doua zi dupa Nasterea Domnului, fiind in Sf. Altar, l-am rugat sa-mi dea binecuvintare sa-i scriu viata. Aceasta rugaminte a mea i s-a parut foarte grea smeritului staret. <>. Atunci a cazut de acord. In ultimele zile ale peregrinarii pamintesti a staretului, de cite ori ma aflam la schit, el imi povestea toata viata sa, pe etape, in cele mai mici amanunte\".
Dupa moartea parintelui Antipa, au fost aduse la Valaam niste insemnari despre viata sa scrise de catre ucenicul sau, schimonahul Antonie. ,,Marturiile mele - scrie parintele Pimen - si marturiile schimonahului Antonie s-au completat mai tirziu cu povestirile staretilor de la Valaam, care l-au cunoscut de aproape pe parintele Antipa. Iata cum, mai mult din chiar spusele parintelui Antipa, s-a alcatuit viata sa cu adevarat minunata, pe care o propunem aici de fata binecredinciosului cititor. Smerenia adinca, inalta experienta duhovniceasca si iubirea curata pentru Dumnezeu si pentru aproapele, care l-au impodobit pe fericitul staret, transmit intregului continut al vietii sale semnul neindoielnicului adevar. Iar darul inaintevederii, care s-a descoperit din intimplare la el cu doua zile inainte de moarte, si-a pus, parca, minunata pecete a adeveririi pe intregul continut\".
Aceasta viata este completata aici si cu date din dosarul ieroschimonahului Antipa, si cu date de la descoperirea sfintelor sale moaste, precum si cu marturii ale cinstirii staretului la Valaam, la Athos, in Romania si in Moldova.
Noua carte despre Sfantul Cuvios Antipa - cea mai completa de pina astazi - este scrisa de Lidia Meskova, o erudita scriitoare moscovita, membra a Uniunii Scriitorilor Rusi si doctor in Filologie.
Traducatoarea si editorii versiunii romanesti aduc multumiri tuturor celor care au contribuit intr-un fel sau altul la aparitia acestei carti in limba romana. Fie ca rugaciunile Sfintului Cuvios Antipa de la Calapodesti sa fie tuturor grabnic ajutatoare!
Razvan CODRESCU
APARITIE:2012
ISBN:978-973-1913-58-2
FORMAT: 13x20cm