Descriere - Studii de dreptul familiei, editia a II-a, revizuita si adaugita de Raluca Huruba
Lucrarea este o culegere de studii publicate de catre subsemnatul, ca autor unic sau in colaborare cu alti autori, si reprezinta un instrument util pentru cei care cauta solutii la diferite aspecte controversate sau discutabile din domeniul raporturilor juridice de familie.
Fata de editia anterioara, au fost adaugate studii publicate in ultimii ani in reviste de specialitate, precum Pandectele Romane, Revista de Drept Privat, Revista de Dreptul Familiei, Revista Romana de Jurisprudenta, si comunicari stiintifice sustinute in cadrul unor conferinte nationale sau internationale. Cu titlu exemplificativ, mentionam urmatoarele studii: "Contributii la studiul procedurii de judecata in cazul cererilor din materia adoptiei”, publicat in Revista Romana de Jurisprudenta nr. 3/2017; "Concediul de acomodare si indemnizatia lunara pentru adoptator sau oricare dintre sotii din familia adoptatoare in reglementarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei”, publicat in Revista de Drept Privat – Supliment 2017; "Opinii privind casatoria persoanelor de acelasi sex in Romania din perspectiva exclusiv juridica”, publicat in Pandectele Romane nr. 5/2020; "Opinii despre concubinaj si casatorie in dreptul roman”, publicat in Revista de Dreptul Familiei nr. 2/2021; "Contributii la studiul dispozitiilor legale referitoare la interzicerea casatoriei dintre tutore si persoana aflata sub ocrotirea sa, precum si la cele privind opozitia la casatoria persoanei care beneficiaza de consiliere judiciara sau tutela speciala”, publicat in Pandectele Romane nr. 5/2022; "Opinii cu privire la casatoria dintre un barbat si o femeie in jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei”, publicat in Pandectele Romane nr. 3/2023.
Lucrarea se adreseaza deopotriva studentilor de la programele de studii din domeniul dreptului la nivel de licenta, masterat si doctorat, precum si practicienilor cu preocupari profesionale in domeniul raporturilor juridice de familie. Numeroasele propuneri de lege ferenda fundamentate in cuprinsul studiilor recomanda lucrarea si legiuitorului roman, pentru a o utiliza in procesul de perfectionare a reglementarilor legale din materie.