Descriere - Stiinta mintii, un dialog intre est si vest
Cum poate mintea sa observe si sa inteleaga natura mintii?
Cum poate mintea sa se studieze pe sine?
Stiinta Mintii este un proiect bazat pe un dialog consistent si consecvent intre personalitati academice de renume din domeniul stiintelor din Vest si Sfintia Sa Dalai Lama, ca reprezentant al stiintelor din Est. Ceea ce reprezinta azi domeniul cel mai important al cercetarilor stiintifice este natura mintii, functionalitatea si efectele existentei mintii umane ca real motor al tuturor activitatilor omului. Natura legaturii dintre minte si corp este in ziua de azi cercetata dintr-o perspectiva noua, mult mai complexa, dand astfel nastere unor stiinte noi, nascute chiar la granita dintre "bio" si "logos".
Care este relatia subtila dintre minte si corp? Ce pot invata oamenii de stiinta de azi din relatia cu maestrii buddhisti ai gandirii? Este posibil ca prin combinarea viziunii occidentale cu cea orientala sa putem ajunge la o noua intelegere a naturii mintii, a potentialului uman de dezvoltare, a posibilitatilor pentru obtinerea unei sanatati mentale si fizice?
Stiinta Mintii exploreaza aceste subiecte, precum si alte probleme punand bazele unui dialog istoric intre stiinta moderna si buddhism. Pornind de la un simpozion ce a avut loc la Scoala de medicina Harvard, in care Sfintia Sa Dalai Lama si alti ganditori indo-tibetani s-au intalnit cu autoritati de renume din domeniile medicinei, psihiatriei, psihologiei, psihobiologiei, neurobiologiei si educatiei, Stiinta Mintii ofera noi si importante descoperiri in ceea ce priveste perceptia, cognitia si conexiunea minte-corp.
"E important sa intelegem faptul ca, atunci cand vorbim despre minte, ne referim la o retea foarte complexa de evenimente si de stari mentale diferite. Prin intermediul proprietatilor introspective ale mintii, putem observa ce ganduri se afla in mintea noastra la un moment dat, ce obiecte detine mintea noastra, ce intentii avem si asa mai departe. Se poate spune ca aplicati diferite tipuri de factori mentali pentru a va examina mintea.
Atunci cand vorbim despre minte, in contextul gandirii buddhiste, trebuie sa tinem seama ca aceasta nu e perceputa ca o entitate singulara si substantiala, ci drept o retea foarte complexa de evenimente cognitive si mentale intercorelate. S-ar putea afirma chiar ca numarul evenimentelor mentale este egal cu cel al obiectelor exterioare. Cu alte cuvinte, multitudinea evenimentelor mentale si cognitive corespunde unei multitudini egale de obiecte exterioare, care le servesc drept conditie cauzala si fundament fiziologic, precum organele de simt.
Asa cum influenta mostenirii genetice e foarte puternica, la fel si influenta mediului asupra mintii e foarte importanta." Dalai Lama
Autori: Sfintia Sa Dalai Lama, Herbert Benson, Robert A.F. Thurman, Howard E. Gardner, Daniel Goleman
Format: 15x23cm
Nr pagini: 178
ISBN: 973-87361-5-3