Descriere - Stat si biserica in Banat 1780-1886
In lumina unei arhive indedite
Constatam cu tristete ca-n aproape trei decenii s-a compromis una dintre cele mai nobile si respectabile trepte ale invatamantului romanesc: doctoratul. indivizi de toate rasele si culorile sunt demascati de mass-media ca si-au copiat tezele de doctorat, ca au furat ca-n codru. Ai uneori impresia ca plagiatul a ajuns chiar un adevarat sport de performanta la romani! Si, culmea, ciordeii si patachinele prinse cu cioara vopsita, drept pedeapsa, raman pe functii, ori sunt avansati!
Am realizat teza de doctorat din dragoste pentru Neamul meu si Biserica Ortodoxa. Sunt constient ca putea fi mult mai buna, dar atat am putut eu sa fac, locuind intr-un catun, departe de centrele universitare, de biblioteci si arhive de renume. Am simtit nevoia s-o dau publicitatii, pentru ca unii cunoscuti si prieteni ma priveau cu ironie, parca ar fi vrut sa-mi zica: "Nu cumva si tu ai facut ca aia?" Poate in felul acesta vor vedea ca este vorba de o munca cinstita, pusa in slujba culturii si istoriei romanesti.
Cat priveste avantajele, pot spune doar atat: imi slujeam enoriasii, lucram si scriam, imi pazeam caprele, faceam cele ce erau necesare in acelasi mod, atat inainte, cat si dupa obtinerea titlului de "doctor magna cum laude". Pr. Al. Stanciulescu-Barda
Anul aparitiei: 2017
Numar pagini: 508
Format: 13x20