Referinte despre Sotron
Stau si ma gandesc in ce categorie ar intra Sotronul lui Cortazar, iar singurul lucru care imi vine in minte este "experiment literar". De ce? Pentru ca poate fi considerat un roman total, autorul depasind limitele compunerii unei astfel de lucrari, lasand-o deschisa, fara un inceput si un sfarsit, unde ordinea in care este citita este o decizie lasata in mainile cititorului.
Cu ce as putea compara romanul lui Cortazar pentru a defini mai bine ideea de experiment literar? Ei bine, criticii s-au ocupat deja de asta si au comparat-o adesea cu Ulise a lui James Joyce, care in realitate este o carte mult mai discutata decat citita (dovada: la noi nici nu se prea gaseste).
Ce am putea gasi intr-un astfel de roman deschis? Raspunsul este simplu: aproape orice. Incepem cu o poveste de dragoste asezonata cu un capitol sapte ce se transforma intr-un poem in proza al acesteia, citim despre o mandala, despre atmosfera fermecatoare a unui Paris nostalgic, la care se adauga un grup de prieteni, bautura si mult jazz. Apoi lasam firul sa creasca intre capitolele pe care le putem citi fie in mod traditional, fie dupa codul numeric propus de autor la inceput. In plus, Cortazar sugereaza posibilitati infinite de citire a romanului....