Descriere - Societatile comerciale offshore
Economia globala se dezvolta pe toate planurile si fara a tine cont de bariere, fie ele nationale, culturale sau politice. Modurile de finantare a proiectelor nascute din aceasta expansiune, indiferent de amploarea lor, necesita planificare sustinuta si continua, iar intelegerea concentrarii si fluxurilor de capital in context este esentiala. In aceste circumstante, paradisurile fiscale si produsele lor financiare, cum sunt si societatile offshore, devin vehicule utilizate din ce in ce mai frecvent si intr-o evolutie continua, in raport cu vechiul statut de exceptie pe care il aveau nu cu multa vreme in urma.
Asa cum le plaseaza si subtitlul acestei carti, societatile comerciale offshore se situeaza adesea pe taram alunecos, undeva intre optimizare si evaziune fiscala; granita este insa mereu instabila si greu de definit. De aceea, este vitala identificarea si delimitarea unor repere clare prin care sa intelegem mecanismele acestui tip de societati. Pornind de la aceasta perspectiva de ansamblu, autoarea lucrarii de fata si-a propus ca, pe parcursul celor sase capitole, sa descopere si sa analizeze cat mai bine aceste repere.
Scopul cercetarii este unul practic, axat pe observarea lacunelor de reglementare si pe aplicabilitatea tratatelor internationale (de exemplu, tratatele de evitare a dublei impuneri), rolul societatilor offshore in optimizarea fiscala si/sau in dezvoltarea infractiunilor economice, precum si rolul general al acestor vehicule economice in dezvoltarea contemporana a economiei.
Pe langa abordarea interdisciplinara a conceptului de societate offshore (din perspectiva dreptului comercial, a dreptului fiscal si a dreptului penal), un element de interes pentru cititori il vor constitui si numeroasele referinte de drept comparat, autoarea analizand pe parcursul intregii expuneri atat legislatia romana, cat si pe cea franceza, elvetiana, americana sau britanica.