Descriere - Sistemul financiar international in deriva?
Lucrarea este rezultatul unei cercetari intreprinse de oameni din generatii diferite, afiliati unor institutii diferite si care doresc sa-si expuna propria viziune asupra momentului de rascruce la care se afla astazi finantele globale. Elaborata sub patronajul Institutului de Economie Mondiala aI Academiei Romane, cartea nu se limiteaza la inovatiile operationale si reglementarile pietei financiare, ci abordeaza -in principal-analiza politica a factorilor de influenta asupra sistemului financiar, la vremea aspra, apasatoare asupra ordinii mondiale, a dezvoltarii si stabilitatii, inclusiva pacii.
Orizontul de timp pe care cercetarea l-a ales este 2030, circumscris efectelor masurilor de stabilitate intreprinse de organismele internationale de cooperare specializate, a duratei previzibile a masurarii efectelor generate de indoielile politicienilor si consumatorilor, precum si a limitei anticiparii avansului tehnologic in domeniul financiar-bancar.
Are loc un proces de dez-occidentalizare a leadership-ului mondial, etapa in care viitorul se naste fie prin negocieri intre blocurile economice, fie printr-un bilateralism obositor si cu efecte putine? Revolutia digitala va avea capacitatea de a anula in scurt timp toate incercarile de izolationism ale celor frustrati?
Autorii evidentiaza marile intrebari ale geopoliticii si geoeconomiei actuale si viitoare: va deveni China prima economie a lumii? Va fi puterea ei manufacturiera si comerciala insotita si de un echivalent pe planul noii arhitecturi financiar-bancare globale? Si cum se va pozitiona o putere centralizata Intr-o piata deschisa? - Eugen Dijmarescu
An aparitie: 2019
Format: 24 X 17
Numar pagini: 182