Descriere - Sistemul conturilor nationale. Editia a II-a
Statistica macroeconomica are la baza conceptia si metodologia Conturilor Nationale, sistem de calcul si analiza macroeconomica, care raspunde cerintelor informationale ale unei societati cu economie de piata.
Incepand din anul 1990, in Romania, statistica nationala a facut si face eforturi pentru a se alinia, conceptual si metodologic, acestui sistem. Preocuparea este evidenta in domeniul statisticii macroeconomice, domeniu care furnizeaza informatii sintetice referitoare la laturile esentiale ale economiei nationale.
Avand in vedere esenta intelegerii continutului Conturilor Nationale ca sistem, in a doua editie – revizuita si adaugita – a acestei lucrari am insistat asupra evolutiei si adaptarii permanente la nevoile actuale de aliniere la Sistemul European de Conturi. Am prezentat o serie de aspecte cu privire la Sistemul Conturilor Nationale, functiile si principiile de functionare, conturile regionale, trimestriale si ale sectoarelor economice sau exprimarea conturilor in preturi constante.
In abordarea problematicii Sistemului Conturilor Nationale am folosit o larga bibliografie de profil si in special documentele Comisiei ONU, Fondului Monetar International, EUROSTAT, OECD etc. De asemenea, si in aceasta a doua editie – revizuita si adaugita, am inclus o serie de aspecte privind economia nevazuta, avutia nationala sau alte categorii macroeconomice care au legatura si decurg din Sistemul Conturilor Nationale.
Pregatirea studentilor la cursurile de zi sau studii la distanta, intelegerea de catre acestia a conceptiei si metodologiei Conturilor Nationale si de calcul al indicatorilor, folosirea corecta a acestora in analizele economice sunt hotaratoare pentru analiza si luarea deciziilor conforme cu calitatea concluziilor desprinse.
Lucrarea se adreseaza studentilor care studiaza disciplina "Sistemul Conturilor Nationale" si doresc sa se formeze ca economisti si specialisti in analizele macroeconomice, cat si acelora care se documenteaza cu privire la continutul sau functiile indicatorilor macroeconomici si doresc sa inteleaga si sa utilizeze acesti indicatori.
Autorii
ISBN: 978-973-709-351-6
An aparitie: 2007
Nr. de pagini: 464
Format: 17x24