Referinte despre Shalimar clovnul (Editie Cartonata) (2006)
Shalimar Clovnul se inscrie cu usurinta in seria marilor romane rushdiene care trateaza aspecte precum violenta, iubirea, razbunarea sau moartea. Dar ultimul roman al lui Rushdie difera de cele precedente din mai multe motive. Putem pretexta o maturitate a autorului sau, in egala masura, un plictis creator.
Shalimar Clovnul se desfasoara (precum Pamantul de sub talpile ei) pe mai multe continente, pe perioade de timp foarte lungi. Precum Copiii de la miezul noptii, Shalimar Clovnul ii are ca si protagonisti pe doi copii nascuti o data cu India, se invarte in jurul unei fraze repetate obsesiv ("Sa nu ma parasesti! De acum sa nu ma parasesti cumva sau n-am sa ti-o iert niciodata si am sa ma razbun, am sa te omor! Iar daca o sa ai copii cu vreun alt barbat, o sa-i omor si pe copii!" � Shalimar Clovnul; "O sa imbatraneasca inainte de a fi batran! Si o sa moara inainte de a fi mort!" � Copiii de la miezul noptii), vorbeste despre nedreptatea razboiului in lumea orientala si ca si metoda de constructie a actiunii, foloseste acelasi efect al "aripilor de fluture".
Imaginea devastatoare a distrugerii Casmirului aduce cu sine prezentarea unor problme geopolitice, filozofice si teologice. Triunghiul amoros creat este un triunghi reprezentativ si din punct de vedere religios, fiind format de un musulman, un evreu si un hindus. Triunghiul aduce cu sine si o traditionala poveste despre razbunare si il transforma pe Shalimar intr-un "clovn" al iubirii.